Свет

Лажи и игнорисање: Кенеди млађи о кључним грешкама које су САД направиле са Русијом

Вашингтон је лагао и игнорисао "црвене линије" Москве, каже председнички кандидат
Лажи и игнорисање: Кенеди млађи о кључним грешкама које су САД направиле са РусијомGetty © Rich Fury / Staff

Уместо да слушају упозорења руског председника Владимира Путина о "црвеним линијама", САД су их више пута прелазиле, рекао је Роберт Ф. Кенеди млађи. Кандидат за демократску номинацију за председничке изборе такође је рекао да је Вашингтон требало или да позове Москву у НАТО, или да разбије антируску алијансу после Хладног рата.

"Требало је да слушамо Путина много година. Обавезали смо се Русији, Горбачову, да нећемо померити НАТО ни педаљ на исток. Онда смо ушли и лагали смо", рекао је Кенеди за "АнХерд".

Уместо да понуде да интегришу Русију са Западом, на шта су многе дипломате позивале 1991. године, САД су прошириле границе НАТО. "Која је сврха НАТО-а осим да се супротстави Русији? Ако се од почетка обраћате Русији на непријатељски начин, наравно да ће њихова реакција бити непријатељска", рекао је Кенеди.

Он је описао оно што се догодило у Кијеву 2014. године као "државни удар" који су подржале САД, подсећајући на злогласни телефонски разговор у којем је Викторија Нуланд "бирала нови кабинет" који је био непријатељски расположен према Москви.

"Ако би Мексико то урадио, а онда почео да убија – украјинска влада је убила 14.000 Руса у Донбасу – ако би Мексико то урадио Американцима, ми бисмо извршили инвазију у секунди", рекао је Кенеди, додајући да је Путин "више пута говорио: ови су црвене линије које прелазите."

Амерички лидери би требало да буду у стању да се "ставе у кожу другог човека", рекао је Кенеди подсетивши на свог стрица, председника Џона Ф. Кенедија који је избегао нуклеарни рат током кубанске ракетне кризе 1962. године и то тако што није слушао своје саветнике.

Кенеди је осудио руску војну операцију у Украјини, али је позвао на брзо решавање сукова, јер су САД већ "жртвовале 300.000" Украјинаца.

Док Бела кућа представља помоћ Кијеву као хуманитарну мисију, "сваки корак који смо предузели је био да проширимо сукоб и да повећамо крвопролиће", рекао је он.

"Будимо искрени: то је рат САД против Русије, да би се у суштини жртвовао цвет украјинске омладине у кланици смрти и разарања за геополитичку амбицију неоконзервативаца" да се види промена режима у Москви, рекао је Кенеди.

Он је додао да људи који су створили проблем нису у стању да га реше.

Упитан које би решење он предложио, Кенеди је рекао да би нешто попут споразума из Минска, пристајања да се Украјина држи ван НАТО-а и уклањање нуклеарних ракета са граница Русије, могло да функционише.

image
VV inauguration
banner