Свет

"Политико": Америчка администрација бесна на свог амбасадора у Јужној Африци због коментара о Русији

Амбасадор Рубен Бригети наишао је на оштре критике својих надређених због свог дугачког језика о Русији
"Политико": Америчка администрација бесна на свог амбасадора у Јужној Африци због коментара о Русији© Tanjug/AP Photo

Бајденова администрација је бесна на свог амбасадора у Јужноафричкој Републици и покушава да спасе своје билатералне односе са том земљом након што је амерички амбасадор изјавио да је брод пун оружја из те земље отпловио за Русију, преноси "Политико".

Амбасадор Рубен Бригети то је изјавио пре три недеље, када је рекао и да би "могао да се клади у свој живот да је тако". Он је додао да Јужноафричка Република исказује "сраман" антиамериканизам, а у питање је довео и неутралан статус те државе.

У питању су шокантне тврдње америчког званичника у земљи у коју САД покушавају да привуку у својим покушајима да изолују Русију, оцењује "Политико".

Бригетијеве акције осоколиле су оне који сматрају да би сматрају да би САД требало да буду "искреније по питању скретања Јужне Африке према Русији", међу којима се налази и неколико сенатора.

Ипак, многи амерички званичници који су говорили за "Политико" сматрају да су његове тврдње биле претеране и да би дугорочно могле да буду штетне по америчке интересе.

У јавности, америчка администрација покушава да у свом одговору балансира између умиривања јужноафричких власти и "чувања леђа" сопственом амбасадору. 

Званичници који су говорили за "Политико", пак, тврде да се многи од њих нису задовољни Бригетијевим потезима и изјавама.

Амерички амбасадор није имао дозволу надређених та каже то што је рекао, потврдила су два неименована америчка званичника. Он је такође "напумпао" информације за које у Америци знају да су сигурно тачне, наводи "Политико".

"Као влада можемо да станемо иза изјава које смо јавно износили. Оно што је он рекао далеко је више од тога", рекао је један високи званичник Бајденове администрације.

Инцидент је показао колико труда Сједињене Државе улажу у покушаје да убеде земље које су заузеле неутралан став по питању сукоба у Украјини привуку на своју страну.

Јужна Африка је у том смислу кључан играч зато што је "де факто лидер подсахарске Африке", додао је још један амерички званичник. "Не мислим да су нам 'неопходни', али не би било паметно имати их као непријатеље", додао је.

"Политико" није објавио идентитете званичника са којима је разговарао како би они могли отворено да говоре о својим сазнањима.

Тензије у односима САД и Јужноафричке Републике почеле су да расту прошле године, када се руски број "Лејди М" запутио ка јужноафричкој поморској бази у Сајмонс Тауну. Вашингтон је од Преторије тражио да му не дозволи да се усидри, зато што се тај брод налази под америчким санкцијама, што су Јужноафриканци одбили.

Јужноафриканци су тврдили да је брод превозио испоруку наоружања које је од Русије купљено раније.

"Њујорк тајмс" је у фебруару објавио да је "амерички званичник у Јужној Африци рекао да америчка влада верује да су на руски брод можда били утоварени муниција и ракетно гориво које би Русија могла да употреби у рату у Украјини".

Бригети је сличне тврдње изнео 11. маја.

"Наоружавање Русије од стране Јужне Африке бродом који је пристао у Сајмонс Таун је суштински неприхватљиво", рекао је он. "Уверени смо да је оружје утоварено на тај брод, и ја бих се кладио у свој живот на тачност те тврдње."

Министарска спољних послова Јужноафричке Републике Наледи Пандор је Бригетија позвала на разговор, док је влада те земље потврдила да се он извинио.

Инцидент још увек одјекује широм Јужне Африке, Вашингтона, али и читавог афричког континента, делимично зато што је Бригети истакао "везе између Јужне Африке и Русије о којима Бајденова администрација не жели да разговара у јавности", наводи "Политико".

"Цар је го, а Рубен (Бригети) је играо улогу дечака који гласно викнуо оно што људи одбијају да виде својим очима", рекао је бивши амерички дипломата који је блиско сарађивао са америчким амбасадором у Јужноафричкој Републици.

Међу земљама у развоју које су покушале да одрже добре везе и са Вашингтоном и са Москвом усред рата у Украјини, Јужна Африка је по много чему јединствена.

Многи јужноафрички лидери имају дугогодишње везе са Русијом још из времена Совјетског Савеза, и нису заборавили да је она подржала покрет против апартхејда много пре него што су то учиниле САД.

То значи да многи јужноафрички званичници, посебно они из владајуће странке Афричког националног конгреса, сарадњи са Американцима приступају са неповерењем.

Русија и Јужноафричка Република сарађују у оквиру формата БРИКС, а раније ове године су, заједно са Кином, организовали и поморске војне вежбе.

Многи у Америци сматрају да Вашингтон не притиска Преторију довољно и замерају то што не захтева од ње да се дистанцира од Русије, пише "Политико" и подсећа, примера ради, да је Представнички дом САД усвојио резолуцију којом се осуђује поморска војна вежба Русије, Кине и ЈАР.

Откако је Бригети јавно изнео своје тврдње, јужноафрички званичници су слали помешане сигнале о статусу истраге.

У неким тренуцима говорили су да немају доказа о трансферу оружја на "Лејди Р", или барем да немају доказе о владиној улози. Један јужноафрички дипломата рекао је да је његова влада почела да истражује случај "Лејди Р" пре изјаве америчког амбасадора, док је председник Сирил Рамафоса у недељу рекао да је именовао независно веће које ће водити истрагу.

"Наш председник и влада у целини никада нису олако схватили ову ствар", рекао је јужноафрички дипломата.

image