Свет

"Паис": Холандија и Зеленски притискају Шпанију да Кијеву испоручи "патриот"

Ердоган жели да једини "патриот" који би Шпанија евентуално могла да пошаље Кијеву остане на тренутној позицији у Турској
"Паис": Холандија и Зеленски притискају Шпанију да Кијеву испоручи "патриот"Getty © Photo by Pablo Blazquez Dominguez

Холандија и Зеленски врше притисак на премијера Шпаније Педра Санчеза да испоручи Кијеву системе противракетне одбране "патриот", пише мадридски "Паис".

Украјински председник Владимир Зеленски пренео свој захтев Санчезу током недавног састанка на самиту Европске политичке заједнице у Молдавији.

У питање слања "патриота" Шпанији укључени су и премијер Холандије Марко Руте и председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, будући да је у оквиру НАТО-а у Турској распоређена шпанска батерија тог противракетног система.

Руте се у Молдавији обавезао Зеленском да ће му помоћи да појача кијевску противваздушну одбрану системима "патриот" и ловцима Ф-16, а претходно је након састанка са председником САД Џозефом Бајденом у Белој кући премијер Холандије обећао да ће његова земља испоручити систем "патриот" Украјини. 

Како пише "Паис", Кијев је покушао да покрене питање испоруке систем "патриот" и са Шведском, Пољском и Румунијом, па чак и са земљама ван Европе као што су Уједињени Арапски Емирати.

Проблем који Шпанија наводи јесте да је једна од њене две батерије "патриота", и једина која испуњава све оперативне захтеве НАТО-а, распоређена у турској бази Инџирлик од 2015. године, а друга је "неопходна за националну одбрану" и налази се у Валенсији.

Шпанска војска је "патриоте" купила половне из Немачке 2004. и 2014. године.

Шпанија би, како се додаје, била вољна да Кијеву уступи батерију распоређену у Турској, али је председник Турске Ердоган јасно ставио до знања да је заинтересован да та батерија остане у Турској и након 31. децембра ове године, када престаје уговор.

"Паис" оцењује да патриот у Турској већ дуже време нема није потребан из одбрамбених разлога, будући да више не постоји ризик од ракетног напада из суседне Сирије. Међутим, шпански "патриот" на том месту има велики политички значај јер показује солидарност НАТО-а са Турском.

Шпански лист такође додаје да су шпански "патриоти" на измаку снаге и да ће, уколико не буду модернизовани, морати да буду повучени из употребе. Средства за унапређивање две батерије "патриота" су већ издвојена, а тренутно се чека одобрење САД. 

image