Свет

Како је Кијев насанкао Запад: Украјинци користили НАТО оружје да нападну Русију

Западне савезнице Кијева љуте су јер се показало да Украјина злоупотребљава оружје које јој шаљу за одбрану
Како је Кијев насанкао Запад: Украјинци користили НАТО оружје да нападну Русију© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Упад украјинских диверзаната у Белгородску област у Русији поново је покренуо питање како Кијев користи оружје којим га НАТО снабдева.

Зеленски ће тако рачуне морати да полаже прво Белгији, будући да је премијер те државе Александар Де Кро већ реаговао истичући да ће његова земља од Украјине тражити да објасни извештаје у којима се наводи да су у западним деловима руске територије коришћене управо белгијске пушке.

"Наше Министарство одбране и обавештајне агенције покренуле су истрагу како би се утврдило шта се тачно догодило. Европско оружје испоручује се Украјини под условом да се користи на територији Украјине, за одбрану украјинске територије. Ова правила важе како за белгијско оружје тако и за оружје из других европских земаља. Од Украјинаца тражимо да разјасне ситуацију", рекао је Де Кро, истовремено одбијајући да прецизира са каквим ће се последицама суочити Кијев, уколико буде доказано да се кијевски режим оглушио о договоре.

Белгија, међутим, није једина држава коју је Кијев насанкао, а "Вашингтон пост" је објавио списак свих земаља чија је оружана помоћ злоупотребљена ван граница Украјине.

У упаду у Белгород коришћена су најмање четири тактичка возила која су Кијеву дале САД и Пољска, признали су овом листу амерички званичници.

Припадници Легије Слободне Русије и Руског добровољачког корпуса, неонацистичке јединице под управом Кијева која је извршила упад преко руске границе, користили су и поменуте белгијске пушке, али и пушке које је допремила Чешка, као и најмање један противтенковски бацач ракета АТ4 који користе западне трупе.

"Амерички и западни званичници инсистирали су да Украјина пажљиво прати милијарде долара вредно оружје које је стигло у земљу. Савезници Кијева такође су у великој мери забранили украјинским снагама да западно оружје и опрему користе за нападе на руско тло", наводи "Вашингтон пост", истичући ипак да је недавни напад на Русију показао како ова средства "мењају руке" и показују лош надзор употребе овог оружја.

На питање о употреби америчке опреме за прекограничне нападе, портпарол Стејт департмента рекао је да Сједињене Државе не подстичу нити омогућавају нападе унутар Русије.

"Били смо јасни о томе како не подржавамо употребу опреме америчке производње за нападе унутар Русије. Наш фокус је на томе да Украјини обезбедимо опрему и обуку која им је потребна да поново заузму своју суверену територију, а ми смо управо то и урадили", рекао је званичник.

Он је додао и да "свака земља доноси сопствене суверене одлуке о томе какву помоћ пружа Украјини и које услове јој поставља", али је истакао и да су многе друге државе од Украјинаца тражиле исто што и они- да оружје користе за одбрану, а не своје освајачке походе у покушају.

Политички координатор диверзантске и проукрајинске Легије слободне Русије Иља Пономарјов признао је за "Вашингтон пост" да заиста постоје ограничења за коришћење западне опреме Русији, али је покушао и да се "опере", тврдећи да је реч о оружју које су прво Руси запленили Украјинцима, а затим га они "вратили".

Руски добровољачки корпус слагао је да није ни користио западно оружје током напада, али га је "Вашингтон пост" демантовао, ангажујући стручњака који је прегледао фотографије из Белгорода, и открио да су терористи имали чешке "брен" пушке, као и белгијске јуришне ФН СЦАР.

Лист наводи да белгородска "епизода" отвара питања о одговорности, као и о томе колико су Сједињене Америчке државе спремне да толеришу свом савезнику Зеленском.

image