Свет

Пољска тврди: Немамо никакве везе са саботажом Северног тока, опет оптужује Русију

Већ дуже време се о овом питању расправља, о разним теоријама и хипотезама. Све је то слично тактици информативне буке која има за циљ фалсификовање праве слике догађаја, казао је портпарол министра за координацију пољских специјалних служби Станислав Жарин
Пољска тврди: Немамо никакве везе са саботажом Северног тока, опет оптужује Русијуwww.globallookpress.com © Danish Defense Ministry/XinHua

Пољска није повезана са експлозијама на гасоводима Северни ток 1 и 2, изјавио је портпарол министра за координацију пољских специјалних служби те земље Станислав Жарин, преносе "РИА Новости".

Наиме, амерички лист "Волстрит џорнал" раније је објавио да немачки истражитељи испитују трагове који наводно указују да су диверзанти одговорни за експлозије на гасоводу Пољску користили као оперативну базу.

"Пољска није имала никакве везе са експлозијама на Северном току 1 и 2. Много месеци круже разне теорије и хипотезе. Ово подсећа на тактику информационе буке, чија је сврха да се искриви права слика догађаја", написао је Жарин на Твитеру.

Он је навео да се већ "дуже време о овом питању расправља о разним теоријама и хипотезама и да је то слично тактици информативне буке која има за циљ фалсификовање праве слике догађаја".

Представник специјалних служби навео је да је "Русија наводно имала мотив за извршење ових терористичких напада".

"Хипотеза да иза експлозије стоји Русија, која је имала мотив и могућност да изведе такву операцију, остаје релевантна", казао је.

Претходно је руски председник Владимир Путин, коментаришући изјаве западних земаља о наводној умешаности Руске Федерације у инцидент на гасоводима, рекао да је "неко други имао дрскости да помисли да је то сама Русија учинила и да је тешко замислити да је таква глупост некоме пала на памет".

Руска Федерација је такође навела да Запад покушава да "заташка истрагу Северног тока и да Москва то неће дозволити".

image