Свет

Независна истрага саботаже Северног тока: На дну Балтика пронађен важан нови траг

Амерички новинар Џефри Бродски седео је на бродићу "Балтички истраживач" када је, гледајући у снимак уживо са подводног дрона, недалеко од места експлозије спазио наранџасто-црну чизму
Независна истрага саботаже Северног тока: На дну Балтика пронађен важан нови трагwww.globallookpress.com © Danish Defence/Keystone Press Agency

Новинар америчког портала "Грејзон" учествовао је, како су навели у "првој независној експедицији која истражује саботажу гасовода Северни ток", и у близини једног од места експлозије нашли ронилачку чизму какву, између осталог, користи и америчка морнарица.

У вече 24. маја 2023. године, новинар "Грејзона" Џефри Бродски седео је на бродићу "Балтички истраживач" директно изнад оштећења на гасоводу Северни ток 2, гледајући у снимак уживо са подводног дрона, када је недалеко од места експлозије спазио наранџасто-црну чизму.

"Идентификован је модел који веома подсећа на ову чизму, а користе га и америчка морнарица и комерцијални рониоци. Такође, виђени су и рониоци украјинске морнарице који носе сличне чизме", пише Бродски у свом извештају.

О овом детаљу до сада нису известили дански, шведски, а ни немачки истражитељи, који су месецима спроводили истрагу у оно што Бродски назива "најгрубље саботаже у историји у индустријском сектору и пресецање главне артерије јефтине руске енергије која је била кључна за одржавање немачке индустрије", иако напомиње да је његов тим сазнао да су истражитељи о постојању ове чизме били обавештени.

Да ствар буде још сложенија, "Грејзон" напомиње да овакве чизме користе амерички рониоци, а да су оне могле бити запазажене и на украјинским рониоцима које су обучавали њихове америчке колеге. Поврх тога, сличан модел чизама изгледа да је и комерцијално доступан.

Бродски напомиње да је чизма нађена отприлике пет метара од места цурења у гасоводу Северни ток 2 у ексклузивној економској зони Шведске, истакавши да је непознато колико је она времена могла провести на тој локацији.

Шведски инжењер Ерик Андерсон, који је организовао експедицију и о њој обавестио надлежне органе, као једно објашњење за чињеницу да су чизму истражитељи наизглед пропустили наводи могућност да је она раније била прекривена седиментом или блатом које су затим подводне струје или експлозије помериле.

Како наводи аутор, чизма веома подсећа на модел "Тор" коју производи "Нортерн дајвер", британска компанија са производњом у Кини, што је потврдио и војно-комерцијални директор те фирме.

"Ово изгледа као 'Тор спољна чизма", изјавио је Нил Тордоф за "Грејзон" након увида у фотографију, додавши ипак да не може бити "100 одсто сигуран."

Он је, међутим, напоменуо да "Нортерн дајвер" не производи овај модел откако је пандемија ковида 19 пореметила ланце производње.

"Ако је у питању спољна чизма 'Тор', она се користи у индустрији нафте и гаса за рониоце. То је део сувог одела које се иначе користи у контаминираним водама зарад безбедности рониоца", објаснио је Тордоф, додавши да се чизма користи "широм света".

Представници "Северног тока" обавестили Швеђане још у фебруару

"Грејзон" наводи да би чизму могао изгубити један од ронилаца који је постављао бомбе, или, ако је веровати чувеном новинару и добитнику Пулицерове награде Симору Хершу, она је могла припадати рониоцу коме је наређено да се врати на место злочина и покупи неактивирани експлозив намењен за нетакнуту линију Северног тока 2. Такође, чизма би могла бити и власништво неког комерцијалног рониоца.

Организатор експедиције Андерсон је напоменуо да се о чизми распитао и код компаније "Северни ток 2 АГ", одакле му је портпарол компаније рекао да зна за њено присуство.

Андерсон истиче да је са представницима компаније имао "дуг разговор" 30. маја, додавши да они "јасно поричу да су у том подручју икада спроводили зароне зарад изградње или радова на одржавању цеви."

Андерсону је такође напоменуто из компаније "Северни ток 2 АГ" да су открили чизму "у фебруару и пријавили је шведским истражитељима."

Зашто Швеђани ћуте?

Аутор Џефри Бродски напомиње да је шведска подморница "Белос" детаљно претражила места оштећења гасовода у октобру прошле године, и да је у два наврата провела више од осам сати тик изнад места где је чизма пронађена. Додаје да "Грејзон" у време писања текста није добио никакав одговор од шведских истражитеља.

Међутим, анонимни извор за "Грејзон" разговарао је са једним од ронилаца са "Белоса", који је негирао да је такве чизме носио било ко од његових колега. Ронилац такође одсечно негира умешаност његовог тима у постојање чизме.

Ко је разнео "Северни ток"?

Позивајући се на извор са "директним знањем о оперативном планирању" саботаже, чувени истраживачки новинар Симор Херш је још у фебруару ове године писао да су за експлозије одговорне САД уз сарадњу са Норвешком.

Са друге стране, немачки истражитељи устремили су се на приватну јахту "Андромеда", за коју сумњају да је изнајмио мали тим проукрајинских милитаната за транспорт експлозива до гасовода Северни ток. Херш, али и неки други западни стручњаци су причу о "Андромеди" одбацили, наводећи да је спровођење тако компликоване операције немогуће спровести без већег пловила и адекватне опреме.

Поврх тога, Херш је, позивајући се на извор са "директним обавештајним подацима", крајем марта објавио да су се о пласирању приче о "проукрајинској групи" договорили председник САД Џозеф Бајден и немачки канцелар Олаф Шолц, који су се неформално састали непосредно пре него што ће "Њујорк тајмс" објавити једну такву причу.

Чак је и ауторка Ерика Соломон је за "Њујорк тајмс" писала почетком априла како јој је речено да су шведски и дански истражитељи скептични према хипотези немачких истражитеља о "Андромеди", али да су је са подсмехом одбацили и морепловци са данског острвцета Кристијансо удаљеног 12 наутичких миља од места експлозије, док ју је поморски официр и аналитичар са данског Института за стратегију и студије рата Јоханес Рибер то шаљиво назвао "Џејмс Бонд" теоријом".

image