Свет

Макронов министар финансија под истрагом због финансирања кампање

Истрага се односи на неизмирене дугове консултантским кућама за комуникације, а за кривично дело које истражује париско тужилаштво предвиђена је казна до три године затвора и новчана казна од 45.000 евра
Макронов министар финансија под истрагом због финансирања кампањеwww.globallookpress.com © Panoramic

Француски министар финансија Бруно Ле Мер суочава се са истрагом о томе да ли је политичка партија "Авек БЛМ" коју је формирао за председничке предизборе 2016. имала користи од нелегалног финансирања, наводи "Блумберг".

Истрага је отворена због "учешћа правног лица у финансирању политичке странке путем донација или давања погодности по цени нижој од уобичајених" и за "прихватање тих погодности од стране политичке странке", рекли су тужиоци, потврђујући извештај "Медиапарта" који је први писао о истрази. 

Како преноси "Медиапарт", истрага се односи на неизмирене дугове консултантским кућама за комуникације које је "Авек БЛМ" отписао након пет година. За кривично дело које истражује париско тужилаштво предвиђена је казна до три године затвора и новчана казна од 45.000 евра.

Из Ле Мерове канцеларије истакли су за "Блумберг" да након пет година током којих добављачи нису одговарали партији "Авек БЛМ", ти рачуни су отписани у складу са рачуноводственим правилима. 

Сараднци Ле Мера изјавили су за АФП да је он "изненађен" ангажовањем правосудних органа, јер су надлежни органи у новембру прошле године написмено потврдили да су сви рачуни партије "Авек БЛМ" у реду. 

Ле Мер је претрпео тежак пораз на предизборима десног центра 2016. године, освојивши свега 3 одсто гласова у првом кругу. Опоравио се када га је Макрон изабрао за владу упркос томе што су њих двојица били из супротстављених политичких партија и од тада је постао француски министар финансија са најдужим стажом.

Прелиминарне истраге бациле су сенку на покушаје председника Емануела Макрона и министра Ле Мера да ојачају овлашћења за ригорозно финансијско управљање у тренутку када Француска настоји да обузда дугове због пандемије ковида и енергетске кризе.

image