Свет

Западни медији: ЦИА, после дојаве Холанђана, упозорила Украјинце да не нападају Северни ток

Холандски обавештајци наводно су обавестили САД да Украјинци наводно планирају да нападну Северни ток
Западни медији: ЦИА, после дојаве Холанђана, упозорила Украјинце да не нападају Северни токGetty © Sean Gallup / Staff

Холандска обавештајна агенција известила је америчку Централну обавештајну агенцију (ЦИА) о наводном украјинском плану из јуна 2022. да дигне у ваздух Северни ток, објавила је у уторак холандска национална телевизија НОС.

У извештају НОС-а, који је састављен уз помоћ водећих немачких медија, нису наведени њихови извори, преноси Ројтерс.

У њему се наводи да је холандска војна обавештајна агенција МИВД упозорила ЦИА на постојање таквог плана, што је довело до упозорења Вашингтона Кијеву да не напада гасовод.

Према извештају МИВД, главнокомандујући украјинских оружаних снага генерал Валериј Залужни био је задужен за операцију саботаже Северног тока, пише "Политико" и то баш у тренутку када је почела дугоочекивана украјинска офанзива.

Иако је ЦИА упозорења схватила озбиљно, они "нису били сигурни да ли Украјинци имају капацитета да изведу такав напад на Северни ток", који би укључивао постављање експлозива на дно Балтичког мора, преноси "Волстрит џорнал".

Холандски обавештајци су своје америчке колеге обавестили да украјински тим ронилаца који би требало да изврши саботажу планира да на обали Балтика изнајми јахту коју би користио током постављању експлозива.

План је наводно требало да буде спроведен након НАТО вежбе "Балтик Опс" која је спроведена изнад гасовода и окончана је 17. јуна прошле године, рекли су европски обавештајци.

ЦИА је убрзо након тога о тим сазнањима обавестила неколико савезничких држава, укључујући и Немачку. Амерички обавештајци су питали и званичнике у Кијеву да ли планирају напад, али није познато како су Украјинци одговорили, наводи "Волстрит џорнал".

Украјинци снажно демантују било какву умешаност у напад.

Америчка обавештајна агенција је након тога добила информацију да је Кијев одустао од оригиналног плана, што је довело до "опуштања" у европским државама, зато што Американци више нису сматрали да постоји озбиљна опасност од саботаже.

Месец дана касније, крајем септембра, две експлозије су уништиле су цевоводе Северни ток 1 и 2 који су преносили гас из Русије у Немачку испод Балтичког мора. Експлозије су се догодиле у економским зонама Шведске и Данске. Обе земље су рекле да су експлозије биле намерне, али тек треба да се утврди ко је одговоран. 

Директор ЦИА Вилијам Бернс је током састанка са неименованим европским колегом у октобру на питање да ли иза напада стоји Украјина рекао се да "се нада да не стоји", преноси њујоршки лист.

Вашингтон и НАТО су инцидент назвали "чином саботаже". Москва је оптужила истражитеље да одуговлаче и покушавају да прикрију ко стоји иза напада.

Истраживачки новинар Симор Херш открио је да САД стоје иза саботаже Северног тога, у сарадњи са Норвежанима и оценио да тврдњама да Украјинци стоје иза саботаже покушавају да замажу очи јавности.

image