Свет

Турска доноси гас Европи?

Министар финансија Нуредин Небати поручио је да гас и нафта преко турске територије могу да се испоручују у Европу на јефтинији и безбеднији начин
Турска доноси гас Европи?www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Министар финансија Турске Нуредин Небати изјавио је да та земља с обзиром на свој географски положај, може постати својеврсни енергетски коридор за снабдевање Европе природним гасом и нафтом из Русије, Ирана и Саудијске Арабије, преноси лист "Сабах".

"Гас и нафта преко турске територије могу да се испоручују у Европу на јефтинији и безбеднији начин", рекао је министар.

Према његовим речима, "председник Реџеп Тајип Ердоган подржава идеју испоруке руског и иранског гаса преко Турске у Европу, верујући да ће то допринети миру и енергетској безбедности у региону и помоћи смањењу цена енергената у време када свет 'клизи у рецесију'".

 "Како истиче наш председник, Турска је спремна да преузме сваку одговорност и предузме све кораке да успостави мир у свету, углавном у Европи, у контексту сукоба са гасом", истакао је Небати.

Руски председник Владимир Путин је, говорећи на форуму Руске енергетске недеље, изнео идеју о стварању највећег европског гасног чворишта у Турској, где би се преусмерио изгубљени обим транзита кроз Северни ток.

Према речима руског председника, ради се о могућности изградње још једног система гасовода и стварања чворишта у Турској преко којег ће се гас достављати трећим земљама, пре свега европским, ако су за то заинтересоване. 

image