Свет

Аустралијској националној безбедности смета руска амбасада

Власи у Канбери брине то што је нова руска амбасада требало да буде непосредно пред зграде Парламента, па су одлучили да им не издају дозволу за градњу
Аустралијској националној безбедности смета руска амбасада© Tanjug/AP Photo/Rod McGuire

Аустралија је објавила да ће парламенту предложити закон којим се укида дозвола за изградњу руске амбасаде у престоници Канбери, наводећи националну безбедност као разлог.

Тај потез измене закона уследио је након завршетка дуготрајне парнице у вези са изнајмљеном локацијом, када је савезни суд прошлог месеца пресудио да је налог за исељење који је издала Национална управа за главни град - владино тело задужено за планирање аустралијске престонице - неважећи.

"Влада је добила врло конкретне безбедносне савете у вези са претњама које доноси руско присуство у непосредној близини Парламента", рекао је аустралијски премијер Ентони Албанезе, преноси Ројтерс.

"Данашња одлука је донесена у интересу националне безбедности Аустралије."

Албанезе је рекао да је његова влада реаговала брзо, како изнајмљено земљиште не би добило званично дипломатско присуство.

Укидање зајма земљишта и грађевинске дозволе неће утицати на постојећу руску амбасаду у Канбери, наводи Ројтерс.

Русија је купила правно на коришћење земљишта 2008. године, док су њихови грађевински планови одобрени 2011. године. Локалне власти у аустралијској престоници оптужили су амбасаду да је парцелу оставила неискоришћену, пренели су локални медији.

Министарка унутрашњих послова Клер О'Нил је рекла да је "главни проблем" са новом руском амбасадом био њена локација, пошто би се она налазила у непосредној близини зграде Парламента.

Предлог закона подржавају и власт и опозиција, те се очекује да ће без проблема проћи кроз ова доба аустралијског Парламента.

Албанезе је рекао да његова влада очекује одговор Русије на одлуку његове владе, као и да ће "они сачекати да виде какав ће то одговор бити".

Односи између Русије и Аустралије значајно су погоршани након почетка Специјалне војне операције, пошто је влада у Канбери одлучила да подржи Украјину и уведе санкције против Москве.

image