Свет

Аустралијски војник изгубио спор са новинама: Извештаји о ратним злочинима у Авганистану су тачни

Талибани који су се вратили на власт у Авганистану 2021. поручили су да су инциденти које је истраживао аустралијски суд само "мали део" многих злочина који су се догодили током двадесетогодишњег рата
Аустралијски војник изгубио спор са новинама: Извештаји о ратним злочинима у Авганистану су тачни© TANJUG/AP Photo/Rick Rycroft, File

Један од најодликованијих живих војника Аустралије Бен Робертс-Смит изгубио је судски поступак за клевету против три локална новинска листа која су га оптужила за ратне злочине у Авганистану.

Бен Робертс-Смит, бивши припадник елитног аустралијског пука Специјалне ваздушне службе (САС), тужио је три листа - "Сиднеј Морнинг Хералд" , "Ејџ" и "Канбера Тајмс" - због извештаја објављених 2018. у којима се наводи да је умешан у незаконито убиство шест ненаоружаних затвореника у Авганистану, пише "Дојче веле".

То је било први пут у историји да је суд оцењивао тврдње о наводним ратним злочинима аустралијских снага у грађанској парници.

Аустралијски суд је одбацио случај рекавши да су новине многе од својих тврдњи поткрепиле као "суштински тачне".

Талибани који су се вратили на власт у Авганистану 2021. поручили су да су инциденти које је истраживао аустралијски суд само "мали део" многих злочина који су се догодили током двадесетогодишњег рата.

Новинска агенција Ројтерс цитирала је њиховог портпарола Билалa Каримиja који је рекао да су стране снаге починиле "небројене злочине" током рата, те да они не верују да ће било који суд на глобалном нивоу испратити све злочине.

САД забринуте због укаљаног имиџа САС-а

Четворогодишња истрага, позната као "Бреретонов извештај", открила је 2020. године да су аустралијске специјалне снаге наводно убиле 39 ненаоружаних затвореника и цивила у Авганистану.

Аустралијска полиција је у марту подигла оптужницу против првог ветерана у вези са наводним убиством у Авганистану, након Бреретонове истраге која је идентификовала потенцијално незаконито понашање 19 војника аустралијских специјалних снага током сукоба. 

Оливер Шулц, бивши припадник САС-а, суочио се са оптужбом за убиство због особе убијене у авганистанској провинцији Урузган 2012. године.

Аустралијска полиција, у сарадњи са Канцеларијом специјалног истражитеља основаном 2021. године, активно ради на случајевима против елитних трупа САС и Командо пука који су служили у Авганистану од 2005. до 2016. године.

Током 20 година, више од 39.000 аустралијских војника служило је у Авганистану све до повлачења 2021. године, са укупно 41 жртвом током мисије.

Сједињене Америчке Државе су раније упозориле да би оптужбе за ратне злочине над аустралијским војницима у Авганистану могле да ометају сарадњу са аустралијским САС-ом. 

Генерал Ангус Кембел, начелник аустралијских одбрамбених снага, открио је да је у марту 2021. добио писмо од америчког војног аташеа у Канбери, у којем се сугерише да је елитни САС можда "укаљан" оптужбама за ратне злочине истакнутим у Бреретоновом извештају.  

Извештај је садржао "веродостојне информације" које указују на то да су аустралијски војници противправно убили 39 авганистанских затвореника и цивила, наводи се у писму америчког аташеа. 

Он је такође упозорио да би ови наводи могли да покрену примену америчког закона који забрањује војну сарадњу са јединицама повезаним са тешким кршењима људских права.

image