Свет

Америка позива Европску унију да "удари" на Кину, као што је и на Русију

Сједињене Америчке Државе позвале су Европу да употреби контролу извоза као начин да се "обузда" Кина, али многе чланице ЕУ зазиру од тога
Америка позива Европску унију да "удари" на Кину, као што је и на Русијуwww.globallookpress.com © Zhou Mu/XinHua

Трговински форум САД и Европске уније требало би да се одржи почетком децембра, а "Блумберг" преноси да су амерички званичници предложили европским колегама, са којима су сарађивали на ограничавању извоза у Москву, да примене сличну тактику и на Кину. За сада, међутим, ЕУ није склона да размишља о истом приступу Кини као и Русији јер су околности другачије.

"САД не разматрају проширење руске извозне контроле на Кину нити смо то покренули са Европљанима“, рекла је портпаролка америчког Савета за националну безбедност, Салони Шарма, реагујући на извештаје медија.

Контрола извоза била је једно од ефикаснијих оруђа у борби против Русије и сматра се потенцијално корисном за успоравање Кине у глобалној технолошкој трци, наводи "Блумберг". Раније овог месеца, администрација Џозефа Бајдена забранила је америчким компанијама да кинеским фирмама продају неке чипове који се користе за суперрачунаре и вештачку интелигенцију.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји критиковао је ограничења америчког извоза у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, наглашавајући тензије између земаља пре могућег састанка њихових лидера лицем у лице. "Америчка страна треба да заустави обуздавање и потискивање Кине и да не ствара нове препреке билатералним односима", рекао је Ванг.

Високи званичници ЕУ и САД треба да се састану 5. децембра у близини Вашингтона како би договорили листу економских планова на трећем састанку Савета за трговину и технологију (ТТЦ). Европска комисија, извршна рука ЕУ, разматра шест приоритета, укључујући заједнички развој пројеката дигиталне инфраструктуре, мапу пута за вештачку интелигенцију али и индустрију електричних возила.

Неке државе чланице зазиру од покушаја САД да претворе форум у антикинеско тело и покушавају да скрену фокус на позитивну агенту, али је Европа генерално све више забринута због онога што виде као конфронтациони став кинеске владе, посебно након недавног партијског конгреса који је учврстио вођство председника Си Ђинпинга.

Неке земље чланице, укључујући Немачку, сугеришу да би блок требало да ревидира свој приступ према Кини, пошто Пекинг постаје мање партнер или конкурент, а више ривал, кажу неименовани извори упознати са ситуацијом "на терену".

Лидери ЕУ одржали су овог месеца стратешку дискусију о Кини, где је постојао консензус о потреби смањења критичне зависности од Пекинга, резимирао је високи дипломата ЕУ.

Неке европске престонице се залажу за коришћење ТТЦ-а за јачање координације са САД ради развоја ефикасних алата за одбрану против нетржишних економија, укључујући Кину, рекао је други високи званичник ЕУ.

Портпарол Комисије Миријам Гарсија Ферер рекла је да су контакти са америчком администрацијом у току док ЕУ анализира импликације последњих америчких рестриктивних мера на Кину.

Прошле године, САД и ЕУ су се сложиле око заједничког саопштења након састанка ТТЦ-а у којем је речено да је "мултилатерални приступ контроли извоза најефикаснији за заштиту међународне безбедности и подржавање глобалног једнаких услова", а ограничења не би требало непотребно да ремете стратешке ланци снабдевања.

Преговоре уочи следећег састанка ТТЦ омета недавно усвојени амерички Закон о смањењу инфлације, који обезбеђује субвенције за подршку зеленим технологијама у САД и који ЕУ и друге земље сматрају дискриминаторним. Званичници са обе стране требало би да се састану ове недеље како би се позабавили европским проблемима, а Европска комисија се нада да ће решити ове препреке пре састанка на високом нивоу почетком децембра.

image