Свет

САД о "прљавој бомби": Русија тражи изговор за офанзиву

Пентагон саопштио да су руска упозорења да Кијев намерава да употреби "прљаву бомбу" у Украјини "лаж"
САД о "прљавој бомби": Русија тражи изговор за офанзивуwww.globallookpress.com © © CNP/AdMedia

Тврдње Русије да се Украјина спрема да употреби "прљаву бомбу" су лажне, рекао је новинарима високи званичник Министарства одбране Сједињених Америчких Држава.

"Свет би прозрео сваки покушај да се ова тврдња искористи као изговор за ескалацију. Међутим,... још увек нисмо видели ништа што би указивало на то да су Руси донели одлуку да употребе нуклеарно оружје", рекао је званичник.

Пентагон ће наставити да пажљиво прати ситуацију и одржава отворене линије комуникације између савезника, партнера, Украјинаца и Руса, рекао је званичник.

"У међувремену, наш фокус остаје на наставку рада са међународном заједницом како бисмо Украјини пружили безбедносну помоћ и подршку која им је потребна за одбрану земље", додао је званичник.

У међувремену, као показатељ да се нешто неуобичајено дешава може се узети и информација да је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов разговарао, први пут од маја, са председавајућим Здруженог генералштаба америчке војске, генералом Марком Мајлијем.

Са друге стране, амерички министар одбране Лојд Остин разговарао је, после вишемесечне паузе, телефоном са руским министром одбране Сергејем Шојгуом у петак и поново у недељу.

Позив у петак је иницирао Остин, док је недељни позив затражио Шојгу као наставак дискусије у петак, рекао је званичник, а преноси Пентагон.

Остин је у петак разговарао и са украјинским министром одбране Алексијем Резниковом, а планиран је још један разговор, рекао је званичник.

"Можете очекивати да ћете видети серију телефонских позива са савезницима и партнерима и у данима који су пред нама“, додао је званичник.

Министарство одбране Руске Федерације поново је упозорило да Кијев има и средства и начин и подршку Запада да направи "прљаву бомбу" и употреби је, како би оптужили Русију за ескалацију ситуације у Украјини.

image