Свет

Председнички кандидат САД Мајк Пенс посетио Кијев: Америчке трупе не треба слати у Украјину

Верујем да ће доћи дан када ће Украјински суверенитет бити поново успостављен, рекао је Пенс
Председнички кандидат САД Мајк Пенс посетио Кијев: Америчке трупе не треба слати у Украјину© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Некадашњи потпредседник САД Мајк Пенс, који се кандидовао за републиканску номинацију на председничким изборима 2024. године, изненада је посетио Украјину и састао се са председником те земље Владимиром Зеленским.

"Слобода побеђује у Украјини, и сада више него икада раније морамо да сачувамо веру у храбре борце у Украјини који се боре за слободу и противе руске агресије", рекао је Пенс након састанка са Зеленским, преноси Ројтерс.

Он је, ипак, рекао да САД "никада не би требало да пошаљу своје трупе у Украјину", као и да му је председник Зеленски рекао да "за тим нема потребе".

Некадашњи потпредседник је рекао и да би Вашингтон требало да убрза доставу оружја Кијеву.

"Верујем да администрација председника Бајдена делује превише споро када је реч о слању војне подршке Украјини. Искрено, то сам чуо и данас од представника украјинских власти", рекао је он.

Пенс је први републикански кандидат који је посетио Украјину током кампање.

Некадашњи председник САД Доналд Трамп је одбио да каже да ли жели да Украјина победи у рату, уместо тога тврдећи да се залаже са споразумно решење сукоба између Русији и Украјине, подсећа та агенција.

Пенс заостаје око 30 процентних поена за својим некадашњим шефом, чији је потпредседник био од 2017. до 2021. године.

Он је посетио и три насеља у околини Кијева: Бучу, Ирпин и Мошчун.

Питање Украјине поделило је републиканске председничке кандидате. Трампов главни ривал, гувернер Флориде Рон Десантис, довео је у питање количину помоћи коју САД шаљу Кијеву, док су некадашња амбасадорка у УН Ники Хејли и сенатор из Јужне Каролине подржали даље слање наоружања.

"Верујем да ће доћи дан када ће Украјински суверенитет бити поново успостављен", рекао је Пенс новинарима, додајући да "слободни свете неће поднети руску инвазију".

image