Свет

Ердоган и Шолц разговарали о односима Немачке и Турске

Теме разговора биле су и односи Турске и ЕУ, регионална питања, као и турско-грчки сукоб
Ердоган и Шолц разговарали о односима Немачке и Турскеwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је у телефонском разговору са немачким канцеларом Олафом Шолцом да посебну пажњу придају блиском дијалогу како би се односи те две земље јачали у сваком погледу.

Како је саопштено из кабинета турског председника, двојица лидера разговарала су о турско-немачким односима, као и регионалним питањима, пренела је Анадолија.

Ердоган је изјавио да очекују да се Немачка врати неутралном ставу када су у питању односи Турске и Грчке.

Указао је на и значај дијалога Турске и Европске уније, као и оживљавање преговора о ревизији Царинске уније и преговорима о приступању.

Ердоган и Шолц су такође разговарали и о ситуацији у руско-украјинском сукобу.

До разговора је дошло недељу дана након што је немачки канцелар изјавио да се сукоб између Турске и Грчке мора решити кроз дијалог и у складу са међународним правом.

"Потенцијал источног Медитерана треба да се искористи у интересу свих земаља у региону", изјавио је Шолц том приликом и додао да "НАТО савезници не треба да доводе у питање суверенитет својих северноатлантских савезника."

Сукоб Анкаре и Атине, који траје већ неколико година, избио је око питања граница у Егејском мору, као и о домету својих ексклузивних економских зона.

image