Свет

Карлсон изрешетао Пенса јер подржава Украјину упркос томе што прогони хришћане

Некадашњи потпредседник САД тврди да га је "лидер православне цркве у Украјини уверио да га у тој земљи нема прогона хришћана"
Карлсон изрешетао Пенса јер подржава Украјину упркос томе што прогони хришћане© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Водитељ Такер Карлсон критиковао је некадашњег потпредседника САД и актуелног кандидата за републиканску номинацију на предстојећим председничким изборима Мајка Пенса зато што подржава Украјину и поред прогона хришћана у тој земљи.

Карлсон је некадашњег потпредседника током разговора на "Блејз медија самиту" упитао да ли је током недавне посете Кијеву и разговора са председником Владимиром Зеленским покренуо питање прогона хришћанских вођа у Украјини.

Пенс је одговорио да га је "вођа тамошње (неканонске) православне цркве уверио да у Украјини нема верских прогона".

"Покренуо сам то питање када сам био у Кијеву. Разговарао сам о томе и са лидером православне цркве, кога сам питао о стању верских слобода у Украјини", рекао је Пенс.

Он је изјавио да "влада председника Зеленског поштује верске слободе, чак иако признаје да се одређени елементи у Руској православној цркви користе за ширење руских интереса у Украјини".

Карлсон је након тога свог саговорника упитао "како хришћански вођа може да подржава хапшење других хришћана зато што имају другачије мишљење".

"То ме збуњује. Јасно је да влада председника Зеленског хапси свештенике са чијим се ставовима не слаже - то није у складу са верским слободама. То је напад на њих. А ми то финансирамо", додао је он.

Пенс је на то само поновио да га је "православни вођа уверио да у Украјини нема прогона хришћана", након чега је одбио да даље коментарише Карлсоново питање, тражећи од познатог водитеља да "поштује његов став о Украјини".

image