Свет

Бајден жели да предупреди нову кризу: Тражи решење да се спречи постављање границе дуга

Радна група би, између осталих потенцијалних промена, требало да испита акције које би Конгрес могао да предузме како би ризик од неизвршења обавеза постао 'ствар прошлости
Бајден жели да предупреди нову кризу: Тражи решење да се спречи постављање границе дугаGetty © Anna Moneymaker

Амерички председник Џозеф Бајден замолио је групу помоћника да истраже "све правне и политичке опције" како би спречили још једно заустављање лимита дуга, саопштила је Бела кућа у четвртак.

Пре месец дана, председник демократа потписао је двостраначки споразум након мучних преговора са председником републиканског Представничког дома Кевином Макартијем који су за длаку спречили кризу која је претила да пошаље Сједињене Државе у незапамћену и економску кризу без преседана, преноси Ројтерс.

"Радна група коју предводе саветник Беле куће Стјуарт Делери и Лаел Брејнард из Националног економског савета испитаће, између осталих потенцијалних промена, акције које би Конгрес могао да предузме како би ризик од неизвршења обавеза постао 'ствар прошлости', наводи се у саопштењу.

Није било одмах јасно да ли ће комисија, у којој нема истакнутих републиканских званичника, подржати потпуно укидање горње границе дуга или нову правну теорију са којом се Бајден поигравао да би могао да игнорише законска ограничења према 14. амандману на Устав САД.

"Радна група ће испитати потенцијалне акције које би Конгрес могао да предузме како би ризик од неизвршења обавеза постао ствар прошлости, као и уставно засновани и други приступи за избегавање будуће кризе без акције Конгреса", наводи се у саопштењу Беле куће.

У групи су министарка финансија Џенет Јелен, државни тужилац Мерик Гарланд, директорка Канцеларије за управљање и буџет Беле куће Шаланда Јанг и председавајући Савета економских саветника Џаред Бернстин.

"Радна група ће се, између осталих, консултовати са четири правника, укључујући професора емеритуса Лоренса Триба са Правног факултета Харвард и главног глобалног економисте Моргана Стенлија, Сета Карпентера, на својој првој седници", саопштила је Бела кућа.

Овогодишњи двопартијски споразум о горњој граници дуга одржава потрошњу за фискалну 2024. на нивоу ове године, омогућавајући повећање од један одсто за фискалну 2025. Договор је одобрило 149 републиканаца у Представничком дому - јака страначка већина - заједно са 165 демократа. Четрдесет шест демократа, углавном напредњака, изјаснило се против споразума, рекавши да се њиме намећу строги услови рада за сиромашне породице које примају помоћ у храни или новчану помоћ и друге који се суочавају са препрекама при запошљавању.

image