Свет

Борба Грчке са пожарима: Гори на Крфу и Родосу, евакуисано 30.000 људи, Срби на сигурном (ВИДЕО)

Амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић изјавио је да су за сада држављани Србије на Родосу збринути и на сигурном, а дежурни телефон амбасаде +30 694 7882200 доступан је 24 сата свим српским држављанима у Грчкој

Из грчке ватрогасне службе данас је саопштено да су избила 64 нова шумска пожара, као и да се припадници ватрогасних јединица боре са укупно 82 пожара.

Грчки ватрогасци и протекле ноћи борили су се са ватреном стихијом у Агиосу, на Крфу, Каристосу, Родосу и Иликису, а грађанима у Евији је наложено да се евакуишу из кућа која се налазе на угроженим подручјима, преноси Катимерини.

Грчко министарство за климатске промене и цивилну заштиту саопштило је да је извршена "највећа икада евакуација због шумских пожара у Грчкој", а Констанциа Димоглидоу, портпаролка грчке полиције потврдила је да је до сада више од 30.000 људи евакуисано широм земље.

Амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић изјавио је данас да амбасада прати ситуацију, као и да су за сада држављани Србије на Родосу збринути и на сигурном.

Он је за Танјуг рекао да је амбасада на вези са локалним властима и туристичким агенцијама, као и са почасним конзулима Србије на Кефалонији, Крфу и у Ираклиону.

"Дежурни телефон амбасаде +30 694 7882200 је доступан 24 сата свим српским држављанима који се налазе у Грчкој", рекао је он.

Представник за штампу ватрогасне службе на Родосу Јанис Артофиос потврдио је да се фронт пожара помера ка истоку, према Малони и Масарију, али је истакао да тренутно не угрожава насељена места.

Према његовим речима, стотине ватрогасаца и добровољаца су се током ноћи борили са ватром.

У општинској јединици Јужни Родос је одлуком генералног секретара Цивилне заштите проглашено ванредно стање.

На Крфу су припадници ватрогасне службе покушавали да зауставе ширење фронта пожара који је избио јуче поподне у области Перитије, на северу Крфа, и креће се у правцу југоистока.

Због шумских пожара који на грчком острву Родос бесне већ шести дан, полиција је спровела, како је истакла, наjвећу акцију евакуације у историји. Из погођеног подручја избављено је 30.000 људи. Више од 250 ватрогасаца, готово 50 возила, десет авиона и осам хеликоптера покушавају да обуздају ватрену стихију.

До сада су евакуисана насеља Санта, Мегоула, Порта, Палаја Перитија, Синија, Виглатоури, Нисаки, Роу, Катаболо, Кентрома, Тритси, Кококилас, Саракиниатика, Плагиа, Калами, Влахатика и Кавалераина.

Како је саопштено из грчке обалске страже, спроведена је акција спасавања људи са плаже Нисаки на Крфу, у којој је учествовало шест бродова обалске страже, седам приватних пловила мањег капацитета, два приватна пловила великог капацитета и један тегљач.

"Ер Србија", према реду летења, има данас по један полазак за Родос и Крф. Авион за Родос требало би да полети у 11:50 часова, а за Крф у 13:35 часова. За сада нема измена нити најављеног кашњења ових полазака. 

image