Свет

Америчка Девичанска острва: "Џеј Пи Морган" игнорисао Епстинове "Лолите"

Да ли је банка прикрила сексуално злостављање јер је Епстин био богати клијент? Америчка Девичанска острва тврде да јесте, али ту постоји проблем
Америчка Девичанска острва: "Џеј Пи Морган" игнорисао Епстинове "Лолите"Getty © Stephanie Keith / Stringer

Америчка Девичанска острва објавила су нове оптужбе против "Џеј Пи Морган Чејса" због веза банке са бившим клијентом Џефријем Епстином.

Банка је узвратила да су Америчка Девичанска острва такође крива за Епстиново сексуално злостављање младих жена и тинејџерки, рекавши да је територија користила своја овлашћења да омогући ове злочине.

"Џеј Пи Морган Чејс" тврди да је територија олакшала издавање виза што је омогућило Епстину да доводи жртве на острво, и наводно су "гледали на другу страну" кад год би Епстин стигао на локалне аеродроме у пратњи младих жена и девојака.

Америчка Девичанска острва туже "Џеј Пи Морган" за најмање 190 милиона долара, рекавши да је банка игнорисала црвене заставице о Епстину јер је био богат и уносан клијент од 1998. до 2013. године.

Уочи суђења заказаног за 23. октобар, Америчка Девичанска Острва желе да судија прогласи да је банка учествовала у Епстиновој трговини људима и ометала спровођење закона.

Како преноси Ројтерс, у поднесцима територије постоји много нових детаља о наводном понашању банке са седиштем у Њујорку, укључујући више од 25 милиона долара уплата Епстиновој сарадници Жислен Максвел и стотине хиљада долара плаћених Епстиновим жртвама.

Такође су цитирали мејл више извршне директорке "Џеј Пи Моргана" Мери Ердоес, сада шефе управљања имовином и богатством банке, из септембра 2012. године, у коме је поредила кућу другог клијента са Епстиновом.

"Подсећа ме на кућу ЏЕ, осим што је укусније намештена и има мање Лолита", навела је она. "Више делује као (музеј) Фрик. Уметничка дела су фантастична. Вау!"

Банкарски гигант, пак, жели да судија изјави да Америчка Девичанска Острва не би требало да буду у могућности да траже новчану помоћ и да одбаци оптужбу територије да је банка ометала спровођење закона.

Банка је већ окривила Америчка Девичанска Острва да су имала добар однос са Епстином, да су му највиши званичници давали пореске олакшице и одрекли се захтева за праћење сексуалних преступника у замену за готовину и поклоне.

Епстин је поседовао два приватна острва унутар територије, а наводно је купио друго како би спречио људе да шпијунирају његова сексуална злостављања жена на првом.

Америчка Девичанска острва су већ добила више од 105 милиона долара од Епстинових наследника и постигла су нагодбу са милијардером Леоном Блеком, који је био пријатељ осрамоћеног финансијера.

"Џеј Пи Морган" је прошлог месеца пристао да плати 290 милиона долара за решавање одвојене тужбе десетина Епстинових жртава.

Епстин је умро у августу 2019. у затвору на Менхетну док је чекао суђење за трговину људима. Његова смрт је проглашена за самоубиство.

image