Свет

"Блумберг": Мелони планира да напусти кинеску иницијативу "Појас и пут", али неће јавно да призна

Мелони ће, наводно, приватно обаестити Бајдена да Италија намерава да раскрсти са Кином
"Блумберг": Мелони планира да напусти кинеску иницијативу "Појас и пут", али неће јавно да признаGetty © Antonio Masiello / Stringer

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони жели да изгради однос са Џозефом Бајденом обећавајући раскид са Кином и планира да у четвртак лично обавести америчког председника о деликатној кореографији тог разлаза, пише "Блумберг".

Званичници у Риму приватно су уверавали САД да ће Италија изаћи из инвестиционог пакта са Кином, али Мелони не планира да јавно објави своју одлуку да се повуче, тврде обавештени извори.

Поента је да САД протумаче дистанцирање од Пекинга као доказ лојалности и да ће дати Мелони времена да испреговара пријатељски излазак из иницијативе "Појас и пут".

Званичници у Риму забринути су да би, ако изађе у јавност са тако осетљивом одлуком, ништа мање на тлу САД, Мелони изгледала слабо. Кинески лист "Глобал тајмс", који води Комунистичка партија, већ је сугерисао да се Италија повлачи из иницијативе под притиском Вашингтона.

Италија је, као и већи део Европе, ухваћена у ескалацији тензија између Вашингтона и Пекинга, које су погоршане подршком Пекинга Русији. Увек тешко балансирање о томе како остати близу САД, а да се притом не отуђи Кину, постало је много теже, и економски и геополитички, наводи "Блумберг".

Посета Мелони Белој кући долази у тренутку када се Италија спрема да преузме председавање Г7 следеће године и очекује се да ће односи са Кином бити најважнија тема разговора.

Италија је потписала споразум са Пекингом 2019. што је чини изузетком у Г7. Пакт упорно доводи у питање лојалност Рима и Мелони месецима покушава да нађе начин да се извуче из иницијативе без одмазде Пекинга. План је, наводе "Блумбергови" извори, да се Кини обећају други ексклузивни инвестициони послови.

image