Свет

Мелони се ограђује: Добри односи са Кином могући и без "Појаса и пута"

Италија је једина чланица Г7 која је потписала меморандум о приступању "Путу свиле", али није европска нити западна земља са најјачим економским и трговинским односима са Кином
Мелони се ограђује: Добри односи са Кином могући и без "Појаса и пута"© TANJUG/AP Photo/Susan Walsh

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони рекла је да та земља може да има добре односе са Кином чак и ако не буде део иницијативе "Појас и пут" (БРИ), преноси "Политико". 

Мелони је дала до сада најоштрије коментаре о кинеској иницијативи, усред спекулација да би Италија ускоро могла да одустане од глобалног инфраструктурног пројекта Пекинга, којем се придружила 2019. године, што је изазвало критике САД.

"Италија је једина чланица Г7 која је потписала меморандум о приступању "Путу свиле", али није европска нити западна земља са најјачим економским и трговинским односима са Кином", рекла је италијанска премијерка у интервјуу италијанском листу "Месађеро".

Она је истакла да то значи да је могуће имати добре односе са Пекингом у важним областима, а да они не буду део стратешког плана.

Њени коментари долазе недељу дана након што су се лидери Г7 састали у Хирошими, у Јапану, где су истакли потребу да се "избегне ризик" из Кине. 

Мелони је навела да њена влада још разматра одлуку о БРИ. Учешће Италије у кинеској иницијативи биће аутоматски обновљено за још пет година у марту 2024, уколико се ниједна страна не повуче уз претходну најаву од три месеца.

Италијански извоз у Кину заостаје за извозом других земаља ЕУ које нису део БРИ, као што су Немачка, Француска и Холандија, показују подаци Европске комисије из 2022. 

Критичари оцењују да одлука Рима да уђе у групу коју предводи Кина није побољшала трговински дефицит са Пекингом. Кинески извоз у Италију порастао је за 51 одсто од 2019. до 2022. године, док је њен увоз из Италије порастао за свега 26 одсто у истом периоду, истиче Италијанска трговинска агенција.

image