Свет

Бајденова администрација не одустаје: Допуњена оптужница против Трампа за ометање истраге ФБИ

Бивши председник и двојица његових помоћника оптужени су да су покушали да ометају истрагу ФБИ-а у случају против њега у вези са поверљивим документима
Бајденова администрација не одустаје: Допуњена оптужница против Трампа за ометање истраге ФБИGetty © Brandon Bell / Staff

Амерички специјални тужилац који гони Доналда Трампа због наводног погрешног руковања поверљивим документима оптужио је бившег председника да је планирао брисање потенцијално инкриминишућих снимака сигурносних камера у његовом летовалишту Мар-а-Лаго на Флориди. Џек Смит оптужио је још једног Трамповог радника за наводну умешаност у прикривање могућих доказа у случају.

Нове оптужбе, откривене у четвртак у ажурираној оптужници велике пороте, односе се на наводну шему Трампа и двојице помоћника да избришу снимке надзора који би могли да покажу како његови запослени склањају кутије докумената пре могућег ФБИ претреса.

Трамп, који се прошлог месеца изјаснио да није крив за 37 оптужби за кривична дела у вези са поверљивим документима које је чувао након што је напустио Белу кућу 2021. године, сада се суочава са две додатне оптужбе - за опструкцију и намерно чување тајни националне одбране. Додатне оптужбе су подигнуте и против Трамповог помоћника који је оптужен прошлог месеца, Волта Науте.

Ревидирана оптужница додала је трећег оптуженог, менаџера одржавања Мар-а-Лага Карлоса Де Оливеира, који је оптужен за ометање истраге и давање лажних изјава истражитељима. Де Оливеира је наводно тражио од неидентификованог запосленог да избрише снимке надзора, рекавши да је "шеф" желео да нестану.

Трампова председничка кампања 2024. објавила је саопштење у којем се нове оптужбе називају "континуираним очајничким покушајем" администрације председника Џозефа Бајдена да узнемирава његовог претходника и оне око њега. Специјални саветник Смит "зна да они немају случај и разматрају било какав начин да спасу свој илегални лов на вештице" и поремете Трампову кандидатуру на изборима следеће године, додаје се у кампањи.

Трамп је прошле недеље "предвидео" да ће га специјални адвокат Џек Смит такође оптужити у одвојеном случају у вези са немирима у америчком Капитолу у јануару 2021.

image