Свет

Бугарска ће почети да шаље војну помоћ Украјини

Бугарски посланици ће разматрати нацрт закона о слању војне помоћи Украјини - прве од почетка руске специјалне операције
Бугарска ће почети да шаље војну помоћ Украјиниwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Бугарска ће почети да шаље војну и техничку помоћ Украјини, након што су парламентарни одбори за одбрану и спољну политику прихватили захтев који су поднели представници проевропских партија ГЕРБ и Демократска Бугарска.

Један од аргумената за почетак бугарског ангажовања је велики профит који би војне фабрике имале од продаје оружја Украјини.

Иако чланица НАТО, Бугарска има историјски блиске односе са Русијом, па се јавност противила слању оружја. До сада су Бугарска и Мађарска биле једине две државе ЕУ, које нису слале оружје украјинској војсци.

Нацрт закона је прошао комисије и очекује се да ће имати довољну подршку у Парламенту.

Закону се противе проруске партије БСП и Препород. Председник Румен Радев више пута је до сада иступао против одлуке о слању војне помоћи Украјини, а иницијаторе ове идеје је назвао "ратним хушкачима" који Бугарску увлаче у сукоб.

"Да ли ви верујете да ће људи који предлажу таква решења једног дана сами узети оружје у руке и да ће ризиковати свој живот за Бугарску? Ја не верујем, зато вас поново позивам на разум и одговорност", упозорио је Радев.

"Слање оружја Украјини дефинитивно нас чини, иако индиректно, делом сукоба", рекао је посланик Бугарске социјалистичке партије и бивши министар спољних послова Кристијан Вигенин.

Партија Препород и министар одбране Димитар Стојанов затражили су од Министарства одбране детаљну анализу .

"Ако неко од нас очекује да поклонимо противваздушне ракетне системе, извините, али то је немогуће. Ако Бугарска достави тешко наоружање Украјини, изгубиће сопствене капацитете", био је категоричан Стојанов.

Министар Стојанов је истакао да ће, уколико посланици одлуче да пошаљу војну помоћ Украјини, њихова одлука бити политичка, а не стручна. Сматра да посланици не могу да одлучују о томе која врста наоружања ће бити испоручена. 

Бивши министар спољних послова Данијел Митов из странке ГЕРБ изјавио је да одлука о слању војне помоћи Украјини касни и да треба што пре да се размотри, пошто је списак земаља које помажу Украјини - листа цивилизованих земаља.

Странка бившег премијера Кирила Петкова, Настављамо да се мењамо, такође се заложила за слање оружја, иако је заступала супротно становиште док је била на власти.

image