Свет

Бивши саветник шефа Пентагона: Кијев уништио брану ХЕ Каховка по налогу САД

Даглас Мекгрегор је напоменуо да му је речено како је ту одлуку заправо одобрила подсекретарка САД за политичка питања Викторија Нуланд
Бивши саветник шефа Пентагона: Кијев уништио брану ХЕ Каховка по налогу САДwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Бивши саветник шефа Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор, изјавио је да су брану Каховка у Украјини највероватније уништили Украјинци по налогу америчког руководства.

Уништење бране Каховка у Украјини највероватније су одобриле Сједињене Америчке Државе. Изгледа да постоји консензус да су Украјинци то урадили, а речено ми је да је ту одлуку заправо одобрила (подсекретарка за политичка питања САД) Викторија Нуланд, написао је Мекгрегор на платформи X, раније познатој као Твитер.

У ноћи 6. јуна дошло је до урушавања горњег дела хидроелектране Каховка, што је довело до нерегулисаног испуштања воде из резервоара Каховка и плављења приобалних региона Херсонске области низводно од Дњепра.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је да је кијевски режим дигао брану у ваздух, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да је један од циљева рушења бране био је да се Крим лиши воде.

image