Свет

Још један споменик на удару кијевских власти: "Мајка Отаџбина" добија ново име

Напори званичног Кијева да прекине све везе Украјине са Русијом, руском културом и језиком почели су још 2015. године
Још један споменик на удару кијевских власти: "Мајка Отаџбина" добија ново имеwww.globallookpress.com © Aleksandr Gusev/Keystone Press Agency

Власти у Украјини одлучиле су да преименују споменик Мајка Отаџбина, у оквиру дуготрајног настојања кијевског режима да прекине културне везе са Русијом, изјавио је украјински високи званичник.

У разговору за локалне медије генерални директор Националног музеја историје Украјине у Другом светском рату Јуриј Савчук казао је да је научни савет те институције донео "низ важних одлука".

"Једна од тих одлука је да споменик Мајка Отаџбина у Кијеву добије нови назив - Украјина-мајка", навео је Савчук и додао да се званично одобрење Министарства културе очекује пре Дана независности, 24. августа.

Мајка Отаџбина је монументална статуа, која слави совјетску победу над нацистичком Немачком, и налази се унутар Музеја Великог отаџбинског рата код Кијева. Изграђена је и отворена на Дан победе, 9. маја 1981. године. Висока је 62 метра, а надограђена је на највиши спрат музеја.

Статуа приказује Мајку отаџбину, која у десној руци држи мач висок 16 метара, а у левој штит са приказом грба Совјетског Савеза. Око статуе се нижу мермерне плоче с уклесаним именима више од 11.600 војника и 200 радника проглашених за хероје Совјетског Савеза и хероје социјалистичког рада.

Напори званичног Кијева да прекине све везе Украјине са Русијом, руском културом и језиком почели су још 2015. године, када је режим настао после мајданског пуча потпомогнутог Западом усвојио тзв. закон о декомунизацији.

Тим законом прописана је и наредба о уклањању свих споменика из совјетског периода, али са малим изузећем. Кијев је ипак одлучио да "остави у животу" оне споменике који су били подигнути у част жртава или победа током Другог светског рата. 

Статуа Мајка Отаџбина "преживела" је овај закон, али је у мају украјински министар културе Александар Ткаченко рекао да Кијев планира да совјетски грб на споменику замени украјинским. Министарство културе планира да ремонт заврши до краја августа, а у уторак је објавило снимак на коме се види како се радници спремају да уклоне срп и чекић са споменика.

image