Свет

Журка на рачун грађана усред кризе: ЕУ ће раскошну вечеру за бирократе платити 80.000 евра

Око 1.300 владиних радника из Европског савета председник Шарл Мишел ће ове јесени почастити раскошном вечером у Бриселу. Имаће прилику да уживају у вечери од 30 јела, отвореном бару и плесу на рачун грађана блока.
Журка на рачун грађана усред кризе: ЕУ ће раскошну вечеру за бирократе платити 80.000 евраGetty © Franco Origlia

Европска унија планира да организује вечеру у Бриселу која ће пореске обвезнике коштати 80.000 евра упркос тренутној кризи трошкова живота широм континента - председник Европског савета  Шарл Мишел угостиће ове јесени око 1.300 европских функционера и почастити их раскошном вечером у Бриселу.

Еврократе ће имати прилику да уживају у вечери од 30 јела, отвореном бару и плесу на рачун грађана блока, који се боре да саставе крај с крајем добрим делом због лошег управљања истих тих бирократа.

Према извештају лондонског "Телеграфа", забава ће пореске обвезнике коштати више од 81.000 евра (70.000 фунти/90.000 долара), међутим, трошкови би могли да порасту и до 85.000 евра у зависности од угоститеља који буде одабран за реализацију ове свечаности.

Новац, који ће стићи директно из буџета Савета од 650 милиона евра који финансирају порески обвезници, биће исплаћен за два локала и четири бармена, који ће нудити црвена, бела и пенушава вина за која Савет тражи да се "сервирају са одговарајућом температуром и минималним временом чекања".

Вечера ће се састојати од низа месних, рибљих и вегетаријанских оброка који ће "приказати разноврсност европске кухиње" на бази шведског стола, а најмање 40 конобара ће послуживати бирократе.

"Главни циљ је да се свим учесницима пружи пријатно вече у мултикултуралној атмосфери", навели су из Савета.

Догађај у згради Јустус Липсиус у Бриселу, који је заказан за октобар, биће први те врсте од пандемије коронавируса. Присуство елитистичким журкама само је једна од безброј погодности које уживају државни службеници ЕУ, који такође уживају у издашним платама и пензијама.

Извршни директор бриселског истраживачког центра Ем-Си-Си Франк Фуреди оценио је планирану забаву као догађај ван контакта са реалношћу у светлу текуће кризе трошкова живота.

"Надао сам се да смо видели последњу од ових забава када су заустављене током година ковида, али оне су се вратиле. Као и обично, ЕУ показује своју потпуну неповезаност са обичним људима који пате од кризе трошкова живота, трошећи десетине хиљада на огромну забаву за своје привилеговано и добро плаћено особље. Да је ово приватна организација која користи свој новац, не бих имао проблема. Међутим, ово је институција ЕУ која користи новац пореских обвезника. То је потпуно нечувено трошење ресурса док се обични људи боре", рекао је Франк Фуреди.

Савет је, са своје стране, покушао да оправда ову прославу податком да ће цена по особи бити само седам евра када се урачуна новац који су наводно "уштедели" током претходне четири године, јер такве забаве нису одржане због корона вируса. А цена је, заправо, више од 60 евра по особи.

image