Свет

Присталицe пучиста у Нигеру марширају са руским заставама, запалили врата амбасаде Француске

Побуњеници наводе да су председника Мохамед Базума изабраног пре две године збацили јер није био у стању да нацију заштити од растућег џихадског насиља
Присталицe пучиста у Нигеру марширају са руским заставама, запалили врата амбасаде Француске© Foto Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Хиљаде присталица војне хунте која је у пучу преузела власт у Нигеру марширало је данас улицама главног града Нијамеја до француске амбасаде, где су запалили врата, јавио је АП позивајући се на видео снимке и сведочење особе која је била у амбасади када се то догодило.

Цео град је био обавијен црним димом, а нигеријска војска разбила је гомилу демонстраната.

Хиљаде присталица хунте која је извела пуч раније ове седмице марширало је машући руским заставама, узвикујући име председника Русије Владимира Путина и осуђујући бившу колонијалну силу Француску, пише бриселски "Политико".

Побуњеници наводе да су председника Мохамед Базума изабраног пре две године збацили јер није био у стању да нацију заштити од растућег џихадског насиља.

Француска је у суботу суспендовала сву финансијску помоћ Нигеру, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова те државе.

"Француска захтева хитан повратак уставном поретку под председником Мохамедом Базумом, кога су изабрали грађани Нигера", наводи се у саопштењу.

Нигер је трећа најсиромашнија држава света, а позната је по великим резервама уранијума. Пре две деценије нашла се у центру међународне пажње због наводних испорука те руде тадашњем ирачком лидеру Садаму Хусеину.

Упркос сиромаштву и озбиљним проблемима са радикалним исламистима, Нигер се сматра кључним савезником Запада у овом делу Африке. У неколико база налази се око 1.500 француских и 1.100 америчких војника, као и више дронова којима Американци надзиру припаднике афричких подружница Ал Каиде и Исламске државе, пише РТС.

Генерал Абдурамхан Тијани, који је у Нигеру познат по имену Омар, најавио је потпуни раскид са досадашњом политиком председника Базума, окривљујући га за економски хаос и неуспех у борби против радикалних исламиста.

image