Свет

Хитан самит лидера западноафричких држава због пуча у Нигеру

На самиту ће бити донете одлуке о даљим потезима и притиску на војне власти Нигера, с циљем да се поново успостави уставни поредак
Хитан самит лидера западноафричких држава због пуча у Нигеру© Tanjug/ORTN via AP

У главном граду Нигера, Абуџи, данас ће бити одржан хитно сазвани самита лидера западноафричких држава због војног удара у Нигеру, чије вође су упозориле да не сме бити никакве оружане интервенције.

Самит почиње данас и на њему ће бити донете одлуке о даљим потезима и притиску на војне власти Нигера, с циљем да се поново успостави уставни поредак, преноси Ројтерс.

Шефови држава 15-члане Економске заједнице западноафричких држава (ЕЦОВАС) и осмочлане западноафричке Економске и монетарне уније, могли би да суспендују чланство Нигера и практично изопште ту земљу из финансијског тржишта и регионалне централне банке, наводи британска агенција.

Источни сусед Нигера, Чад, који није члан ове две регионалне организације, такође је позван на самит ЕЦОВАС, саопштено је у суботу из кабинета председника Чада.

Нигер, са око 25 милиона становника, једна је од најсиромашнијих земаља на свету, која прима близу две милијарде долара годишње као званичну развојну помоћ, наводи Светска банка.

image