Свет

Финска не планира размештање нуклеарних глава на својој територији

Претходно су лидери Финске и Шведске изјавили да не би одбили да на својој територији омогуће распоређивање нуклеарног оружја НАТО снага
Финска не планира размештање нуклеарних глава на својој територијиwww.globallookpress.com © © IMAGO/Antti Yrjönen

Финска тврди да не планира да размести нуклеарне бојеве главе на својој територији када се придружи Северноатлантском савезу и да такав предлог није ни добила, изјавили су високи званичници финске владе.

Говорећи на конференцији за новинаре у Хелсинкију у четвртак, министар одбране Анти Каиконен и министар иностраних послова Пека Хависто поновили су да Финска намерава да се придружи Алијанси са пуним обавезама и да "неће тражити изузеће". Али та земља има веома строге законе када су у питању нуклеарни материјали, тврде званичници, а влада у овој фази не предлаже никакве измене закона.

Не би одбили нуклеарно оружје НАТО-а на својој територији

Претходно су, на заједничкој конференцији за новинаре после 74. редовне седнице Нордијског савета у Хелсинкију, лидери Финске и Шведске изјавили да "не би одбили да на својој територији у близини граница са Русијом омогуће распоређивање нуклеарног оружја НАТО снага."

Тада су Шведска и Финска саопштиле су да "неће тражити изузеће од могућности да се на њиховим територијама постави нуклеарно оружје у близини граница са Русијом."

Финска премијерка Сана Марин, одговарајући на директно питање о могућности распоређивања нуклеарног оружја у Финској, рекла је да Хелсинки "не поставља предуслове за чланство у НАТО."

Премијер Шведске Улф Кристерсон изјавио је да о овом питању "дели став Финске", додајући да њихове земље треба да "прихвате све могућности које има НАТО."

Финска ће учествовати у свим операцијама НАТО-а

Финска влада је у четвртак донела предлог закона о придруживању НАТО-у.

"Већ сада припремамо овај закон како бисмо осигурали да Финска буде спремна да се придружи, када све земље заврше процес ратификације“, рекао је Хависто. "Као чланица, Финска ће у потпуности учествовати у операцијама НАТО-а и наставиће да одржава и развија сопствену снажну одбрану", рекао је он.

Финска је затражила чланство у алијанси у мају, заједно са суседном Шведском. Као разлог је навела забринутост због "руске инвазија на Украјину". За чланство скандинавских земаља и даље је потребан пристанак Турске и Мађарске, а Турска је у четвртак саопштила да још нису испуњени услови за пријем ових земаља, будући да ниједна особа које је захтевала Анкара није изручена Турској.

image