Свет

"Политико": Ребрендирање "Мајке Отаџбине" у јеку украјинске офанзиве је у реду, али не и цена

Украјинске власти одлучиле су да замене срп и чекић на споменику трозупцем, а од цене "ребрендирања" многима се диже коса на глави
"Политико": Ребрендирање "Мајке Отаџбине" у јеку украјинске офанзиве је у реду, али не и цена© Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

Одлука украјинских власти да у јеку сукоба потроше огроман новац како би радикално изменили споменик "Мајка Отаџбина" подигнут у знак сећања на Дан победе и са њега уклонили грб СССР-а, изазвала је бес јавности, пише "Политико".

Статуа жене - од миља прозване "Баба" - висока је 62 метра и од 1981. године стоји на брду на десној обали Кијева. Погледа усмереног ка истоку, у десној руци држи 16 метара дуг мач, а у левој осам метара дуг штит са симболима радника и сељака Совјетског Савеза - чекићем и српом.

Украјинске власти прошлог месеца су одлучиле да је крајње време да се џиновски симбол "совјетске владавине над Украјином" замени трозупцем и протеклог викенда су почели са черечењем споменика.

Међутим, не мисле сви Украјинци да је трошење новца на негирање Русије добра идеја, нарочито у тренутку када украјинска офанзива и не иде баш најбоље.

Украјински војни лекар Виктор Прилипенко рекао је да је ребрендирање споменика "непрактично" у тренутку када војсци недостају дронови. Такво "губљење новца" негативно утиче и на морал војника. Ово није преименовање улице, које кошта само парицу, већ кошта "милионе гривна".

"То је такође симптом недостатка креирања државне војне стратегије за цивилну потрошњу", додао је он. "Видимо како државници често одлазе у иностранство да траже не само оружје, већ и финансијску помоћ, и одмах видимо расипање новца пореских обвезника. Да постоји стратегија, на нашим каналима бисмо видели вести о проналасцима наших научника за војску, покретању производних линија за домаћу војну опрему, изградњи поузданих склоништа, отварање локалних производних линија за основне ствари као што су маске, које волонтери још увек ручно праве..."

Министарство културе и информисања тврди да нису потрошили ни једну једину гривну на пројекат, за који се процењује да кошта 28 милиона гривни (око 700.000 евра), и да новац долази од великих предузећа.

"Дакле, пошто није новац из буџета, значи да можете да га потрошите како год желите? То је 700.000 евра. То је више од 2.000 дронова, на пример, или 240 снајперских пушака, 350 термовизира доброг квалитета или много више. Мени је мистерија зашто је промена грба СССР-а у трозубац управо сада хитнија потреба од јачања техничке подршке војсци", навела је Дијана Ставска, стоматолог из Кијева, која снабдева украјинску војску залихама.

Видевши бес јавности, украјински председник Владимир Зеленски брже-боље је појурио да смени министра културе Александра Ткаченка.

"Музеји, културни центри, симболи, ТВ серије - све је то важно, али сада имамо друге приоритете... Држава мора да усмери своју максималну пажњу на потребе одбране", поручио је Зеленски.

Ткаченко, који је рекао да је поднео оставку пре него што је председник позвао на његово отпуштање, био је пркосан до краја. "Неки кажу да није време за трошење новца на културу током рата. Али реци ми онда за шта се боримо? Зар се не боримо за нашу културу, идентитет, језик и историју? Култура током рата је важна колико и дронови", поручио је он.

Док Украјинци пребројавају новац потрошен на покушај негирања историје, "Мајка Отаџбина" и даље бди над градом.

image
VV inauguration
banner