Економија

Русија и Кина наводно планирају нову валуту која ће парирати долару

Русија и Кина наводно планирају увођење нове валуте која би могла да "стане на црту" долару као примарној светској монети
Русија и Кина наводно планирају нову валуту која ће парирати доларуwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Русија и Кина раде на новој валути која бити заснована на златним резервама и која би могла збаци долар са места главне светске валуте.

Економисти, ипак, сматрају да је стварање те монете мало вероватно и наводе да је амерички долар "најбезбеднија" и најшире распрострањена валута.

"Долар остаје најбезбеднија, најзгоднија и најраспрострањенија валута у Азији и свету, данас. И то се неће променити у скорије време", рекла је "Фокс бизнису" економиста Мин-Хуа Чијанг.

Ни Пекинг ни Москва нису потврдили да планирају стварање сличне валуте, али је Кина почетком године почела да купује велике количине злата, док је Русија била приморана да одустане од долара због санкција које су јој уведене по почетку специјалне војне операције у Украјини.

Неки стручњаци упозоравају да овакви потези у комбинацији са блиским пријатељством Москве и Пекинга могу да укажу на то да Кина планира да лансира нову валуту коју би "подржавале" златне резерве.

Идеја заједничке руско-кинеске валуте периодично се појављивала последњих година, нарочито када је Централна банка Русије отворила канцеларију у Пекингу 2017.

Сарадник Фондације за одбрану демократије Крег Синглтон каже да "у суштини Пекинг и Москва желе да изграде своју сферу утицаја и валуту унутар те сфере како би се заштитили од претњи америчких санкција."

Стручњак за трговину Френсис Хант каже да је идеја да се злато користи као залог валуте најбољи начин да се изгради поверење у валуту која би могла и да буде у дигиталној форми како би Пекинг лакше пратио активности својих држављана.

Чијанг са друге стране сматра да ће потенцијални успех нове валуте бити "релативно мали" када је реч о трговини, као и да ће бити тешко промовисати дигиталну валуту.

"У августу 2022. године 43 одсто глобалних трансакција било је у доларима, 34 посто у еврима, док је трговина у јуанима износила свега два процента", рекла је она.

Јуан (женминби) је и дање за више класа испод евра и долара а поверење странаца у економске могућности Русије и Кине, односно њихов недостатак, је главна препрека у стварању заједничке валуте, рекла је Чијанг.

image