Свет

Трамп: Вероватно ћу се поново кандидовати за председника

Извор упознат са његовим плановима рекао је да он намерава да објави кандидатуру убрзо након међуизбора у уторак
Трамп: Вероватно ћу се поново кандидовати за председника© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Бивши председник Доналд Трамп разматра да ли да се поново кандидује за Белу кућу и сада покушава да са својим истомишљеницима разради могуће сценарије. Он очекује политичку корист од победа републиканаца на скорашњим међуизборима, изјавили су Трампу блиски људи.

"Мислим да ће се Трамп кандидовати 2024. године и све изненадити", рекао је неименовани извор Ројтерса.

"Вероватно ће се огласити пре Дана захвалности, јер би тако имао велику предност у односу на свог противника", наводи неименовани извор.

Током јучерашњег митинга у Ајови, Трамп је најавио да ће се вероватно кандидовати.

"Да би наша земља поново била успешна, безбедна и славна, вероватно ћу то морати да урадим поново. Спремите се, то jе све што могу да вам кажем", поручио је бивши председник.

Шта предвиђају анкете

Неке особе блиске Трампу ипак тврде да би он могао да одложи своју одлуку или да се предомисли. Извор упознат са Трамповим плановима рекао је да он намерава да објави кандидатуру убрзо након међуизбора у уторак и да окупи оне који желе да му се придруже у кампањи.

Нестраначки прогнозери избора и анкете тврде да постоји велика вероватноћа да републиканци освоје већину у Представничком дому Конгреса и да ће можда преузети контролу над Сенатом, што би им дало могућност да блокирају законе које ће у наредне две године предлагати Џо Бајден.

Изборне наде демократа срушио је страх бирача од инфлације, а Бајденов рејтинг је испод 50 одсто дуже од годину дана. Према недавној анкети Ројтерса и Ипсоса, он тренутно износи 40 одсто.

Трамповој популарности, тврди Ројтерс, највише су нашкодила два догађаја. Први је био напад његових присталица на Капитол хил, а други су Трампове тврдње да је покраден на изборима. Иста анкета показује да сада "само 41 одсто Американаца на Бајдена гледа благонаклоно".

Где ће и када започети Трампова кампања

Трамп је наставио да организује политичке скупове откако је напустио функцију. Очекује се да ће у уторак увече угостити пријатеље у свом клубу на имању у Палм Бичу на Флориди, где ће прославити победе кандидата које је подржао на међуизборима.

Трамп се тренутно суочава са низом истрага, укључујући истрагу Министарства правде о поверљивим документима које је наводно узео из Беле куће. За ове документе у тужилаштву кажу да још нису пронађени.

Његова изборна кампања, уколико се на њу одлучи, могла би да почне у Ајови, где би Трамп требало да се појави на митингу у четвртак увече, или Јужној Каролини. Они који су заиста блиски Трампу веома се разликују у проценама његових намера.

"Он ће желети да спекулације о његовој кандидатури трају месецима. Уживаће да се три месеца прича о томе када ће да се кандидује", рекао је један извор.

image