Свет

Анкета магазина "Економист": У Нигеру подржавају пучисте и Русију

Иако анкета указује на преовлађујуће расположење, ипак је треба узети с резервом јер је спроведена брзо и на малом узорку
Анкета магазина "Економист": У Нигеру подржавају пучисте и РусијуNone © Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Прва анкета спроведена након пуча у Нигеру, коју је урадила компанија за испитивање јавног мњења "Премис дата", показала је да чак 78 одсто испитаника подржава акције војне хунте, те да 73 одсто сматра да би она требало да остане на власти дуго или до одржавања нових избора.

Такође, тек нешто више од половине анкетираних, њих 54 одсто није за интервенцију ни регионалних ни међународних организација.

Они који подржавају страну интервенцију махом би желели да њу спроводи Русија – њих 50 одсто, док "Економист" констатује да је узрок томе што вероватно мисле да би руска страна подржала пучисте.

Само 16 одсто испитаних би желело да ситуацију реше Сједињене Државе, 14 одсто Афричка унија а само четири процента би се препустило Економској заједници западноафричких држава (ЕКОВАС).

Лист додаје да иако анкета указује на преовлађујуће расположење, ипак је треба узети с резервом јер је спроведена брзо и на малом узорку. Већина испитаника били су образовани мушкарци, док је њих 62 из главног града.

image