Русија

"Банана режим као у Кијеву не постоји више нигде": Захарова о посети Викторије Нуланд Нигеру

Портпаролка руског Министарства спољних послова прокоментарисала је посету вршиоца дужности заменика америчког државног секретара тој афричкој земљи
"Банана режим као у Кијеву не постоји више нигде": Захарова о посети Викторије Нуланд Нигеруwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова саркастично је прокоментарисала посету заменице америчког државног секретара за политичка питања Викторије Нуланд Нигеру, поручивши да се "такав банана режим као у Кијеву другде више не може наћи".

"Викторија Нуланд је мислила да се са Нигером може исто као и са Украјином: ставити у пластичну кесу колаче и да их превари? Такав банана режим, као у Кијеву, више се другде не може наћи", написала је Захарова на Телеграму.

Вршилац дужности заменика америчког државног секретара Викторија Нуланд састала се у понедељак у Нигеру са неким од чланова војне хунте, што Си-Ен-Ен тумачи као значајан дипломатски подстицај за обнављање демократије у кључној америчкој партнерској земљи у Африци.

Нуланд се састала са генералом Мусом Салауом Бармуом, самопроглашеним начелником одбране, и тројицом пуковника и више од два сата имала "изузетно искрене и понекад прилично тешке" разговоре, рекла је Нуландова.

Нуланд је казала новинарима да су САД "држале отворена врата за наставак разговора" и позвала Бармуа и његове савезнике "да чују нашу понуду да покушају да сарађују са њима како би се ово решило дипломатским путем и вратило на уставни поредак".

"Надам се да ће отворити врата дипломатији", поручила је Нуландова.

Како пише "Волстрит џорнал", главни задатак Нуландове током посете био је да пронађе дипломатско решење за текућу кризу у тој афричкој земљи.

image