Свет

Проклетство немачких државних авиона: Од пацова који гризу каблове, до испуцалих прозора

Немачки званичници баш немају среће са летовима, више пута их је владин авион издао на путовањима
Проклетство немачких државних авиона: Од пацова који гризу каблове, до испуцалих прозораwww.globallookpress.com © Stephan Schütze

Испуцали прозори, неисправни мотори, каблови које су прегризли пацови, све су то проблеми са којима се немачка влада суочила приликом слања својих највиших званичника на дипломатска путовања авионом.

Министарка спољних послова Аналена Бербок последња је у низу која је доживела проблем због авиона.

Она је остала у Абу Дабију јер су се на авиону покварили закрилци за слетање, због чега је њена посета Аустралији, Новом Зеланду и Фиџију за сада само "у ваздуху, за разлику од авиона немачке владе", пише "Политико".

"Прво владин авион, па покварен аутобус. Не можете ни да измислите ове ствари", каже новинар Патрик Дикман коментаришући то што је аеродромски аутобус престао да ради.

Бербокова је само последња у дугом низу званичника који су доживели непријатност због техничких проблема приликом покушаја да путују владиним авионом.

У јуну су државна секретарка у Министарству одбране Симтје Мелер и њена делегација посетили Нигер користећи најмањи немачки авион. Пре повратка, посада је схватила да је неколико од 17 прозора напукло, највероватније због врућине, пренели су немачки медији. Делегација се вратила кући комерцијалним летом.

Бивши министар одбране Хајко Мас и делегација од 40 чланова су посетили Мали 2019. године. Нису могли да се врате кући јер се на авиону покварила хидраулика. Повратак авионом компаније "Ер Франс" је одбијен, па је уместо тога немачко ваздухопловство морало да преко ноћи прелети из Немачке у Мали и делегацију врати у Немачку следећег дана.

Некадашњи министар развоја Герд Милер био је заглављен у Малавију 2019. године јер се владин авион покварио. Док је Милер узео чартер лет за Замбију за своје следеће састанке, немачка посада је одлетела у Малави да поправи авион - али су тада схватили да немају потребне резервне делове.

Када су успели да поправе авион, одлетели су у Замбију да покупе министра. Међутим, приликом слетања, појавио се нови проблем, овог пута са рачунарским системом авиона. На крају су се Милер и његова делегација вратили у Немачку чартер летом.

Франк-Валтер Штајнмајер, садашњи председник Немачке, 2019. године као министар спољних послова, ушао је у владин авион да би започео турнеју по Африци. Међутим, непосредно пре полетања у Берлину, путници су чули јак прасак јер је један од точкова експлодирао, па је авион морао да принудно слети. Након замењене гуме, Штајнмајер је наставио пут до Африке.

И немачки канцелар Олаф Шолц је, као министар финансија, 2018. године остављен на цедилу пошто су пацови изгризли поједине каблове авиона. Он се враћао са састанка Међународног монетарног фонда у Индонезији, био је приморан да се врати комерцијалним летом, док је већина његове делегације остала на Балију док авион није поправљен.

Један од најпознатијих примера проблема са авионом десио се током путовања тадашње немачке канцеларке Ангеле Меркел 2018. године на састанак Г20 у Аргентини. Само месец дана након Шолцовог фијаска са пацовима, министар финансија и Меркелова су летели за Буенос Ајрес када је авион био принуђен да се врати у Немачку и принудно слети у Келн. Узрок је био квар комуникационих система у авиону, па је на крају Меркелова слетела на самит са 12 сати закашњења, и то шпанским авионом преко којег је исписана реклама компаније "Иберија".

Меркелова је и 2015. године била принуђена да одлети у Индију теретним војним авионом након што је њен владин авион приземљен због техничких проблема. Иако је летелица била мање удобна, Меркелова је овог пута успела да стигне на време.

Путовање Урсуле фон дер Лајен у Литванију 2017. године доживело је неочекивани преокрет када су инжењери открили оштећење на мотору авиона тик уочи њеног планираног повратка у Немачку. После пола сата, Фон дер Лајенова се вратила у земљу много старијим заменским авионом. Да ствар буде гора, покварени авион био је потпуно нов и Фон дер Лајен га је први пут користила.

image