Свет

Бесна руља у Пакистану запалила домове стотина хришћана због наводног скрнављења Курана

Насиље муслимана над хришћанима у Пакистану, који је званично исламска држава, честа је појава. Бесне руље често нападају хришћане након навода о скрнављењу Курана, вређању пророка Мухамеда или религије генерално
Бесна руља у Пакистану запалила домове стотина хришћана због наводног скрнављења Курана© Tanjug/AP Photo/K.M. Chaudary

Бесна руља коју је наводно чинило и до 10.000 људи напала је припаднике хришћане заједнице и запалила је њихове куће и цркве у Џаранвали, у Пакистану, након што је један хришћанин наводно оскрнавио Куран.

Пакистански лист "Дон" (Dawn) пренео је да је запаљено, или потпуно уништено пет цркава. Британско-азијска хришћанска организација, група која се бави заштитом права угњетаваних хришћана у Пакистану, пренела је да је бесна руља уништила преко 500 домова и тако оставила "десетине хиљада" хришћана без крова над главом.

Насиље муслимана над хришћанима у Пакистану, који је званично исламска држава, је честа појава. Бесне руље често нападају хришћане након навода о скрнављењу Курана, вређању пророка Мухамеда или религије генерално. 

Исламисти често дивљају и због догађаја у свету, попут пружања подршке извршиоцима масакра у листу "Шарли Ебдо" у Паризу 2015. године, или против Француске након што је једном тамошњем учитељу 2020. године одсечена глава.

Хришћани су често мете угњетавања, а локална полиција ретко интервенише, поготово ако до напада долази због наводног богохуљења.

Кривични закон у Пакистану забрањује "бласфемију", а она може бити кажњена и смртном казном уколико се вређа пророк Мухамед. Пакистан никада у својој историји није погубио особу због богохуљења, али руље су "вансудским путем" убиле или тешко повредиле велики број људи због наводних злочина.

Многи од њих нису оптужени ни за какво кривично дело, нити постоје докази да је до богохуљења заиста дошло. Хришћани у Пакистану су несразмерно сиромашни, а неки оптужени за "злочине" као што је писање на Курану су неписмени, што чини оптужбе немогућим.

Инциденти покренути у среду су наводно почели када су муслимани у Џаранвали почели да оптужују Салима Масиха, хришћанина за кога се верује да ради као чистач, да је оскрнавио примерак Курана.

Како наводи Британско-азијска хришћанска организација, насиље је почело када су исламски званичници од заједнице захтевали да се организује руља и почне да уништава хришћанске заједнице као одговор.

"Погођени региони, укључујући Синема Басти и Еса Нагар, били су место уништења више од 500 кућа", наводи та организација. "Према извештајима волонтера на терену, пастора Муратиба и Муна, руља од око 10.000 људи оставила је пустош у хришћанским градовима."

Пакистански лист "Дон" пренео је да су свештеници потврдили паљење и пљачку најмање пет цркава.

"Слике на друштвеним мрежама приказују дим који се диже из црквених зграда и људе који пале намештај који је из њих извучен. Вандализовано је и хришћанско гробље, као и канцеларија локалне владе", документовао је тај лист.

Епископ Азад Маршал, водећи бискуп у Пакистану, написао је на Иксу (некадашњем Твитеру) да цркве горе док он пише и да захтева од полиције да предузме акцију.

"Речи ми изостају док ово пишем. Ми, бискупи, свештеници и лаици дубоко смо повређени и узнемирени због инцидента у Јаранвали у округу Фаисалабад у Пакистану. Зграда цркве гори док куцам ову поруку", написао је он. "Библије су оскрнављене, а хришћани су мучени и малтретирани јер су лажно оптужени за скрнављење Часног Курана."

"Позивамо на правду и акцију од органа за спровођење закона и оних који деле правду и безбедност свих грађана да одмах интервенишу и увере нас да су наши животи вредни у нашој сопственој домовини која је управо прославила независност и слободу", захтевао је он.

Локална полиција тврди да припрема одговор на насиље. Пакистанска "Гео ТВ" цитирала је министра информисања Пенџаба Амира Мира, који тврди да су ухапшене "десетине" људи због учешћа у нападима и да полиција верује да ерупција насиља није била спонтана.

Џулијет Чаудри, повереница Британско-азијске хришћанске организације, издала је саопштење у којем оптужује полицију да не чини довољно како би заштитила животе хришћана.

"Нажалост, чини се да постоји одсуство органа за спровођење закона или војног особља које интервенише како би спречило и ублажило ово насиље", рекла је она. "Подједнако забрињава недостатак хитних служби или невладиних организација које нуде помоћ или помоћ у овим страшним околностима."

image