Свет

Чланови Америчке медицинске асоцијације предлажу субвенције за трансплантацију материце транс женама

Ове операције коштају између 100.000 и 300.000 долара, а аутори чланка објављеног у "Џорнал оф етикс" тврде да транс жене које желе да затрудне могу оправдати субвенције на више основа
Чланови Америчке медицинске асоцијације предлажу субвенције за трансплантацију материце транс женамаwww.globallookpress.com © Hollie Adams/Getty Images

Чланови америчке медицинске асоцијације (АМА) предложили су да амерички порески обвезници покривају трошкове за трансплантације материце транс женама.

Ова операција, која иначе кошта стотине хиљада долара по случају, могла би да побољша здравље и добробит биолошких мушкараца који се одлуче да "постану" жене, оценили су амерички лекари.

У јунском издању академске публикације AMA под називом "Џорнал оф етикс", група аутора је тврдила да би бројне успешне трансплантације материце биолошким женама могле интересовати и транс жене, односно биолошке мушкарце, али проблем представља то што ове операције коштају између 100.000 и 300.000 долара.

Стога, аутори чланка тврде да би део тог трошка требало да субвенционише држава, као што то чини са неким другим операцијама, пошто су оценили да би то у случају транс жена било "од суштинског значаја" за њихову "добробит."

"Транс жене које желе да затрудне могу оправдати субвенције на више основа", навели су аутори, додајући да немогућност транс жена да роде "може довести до психолошке дисонанце која подрива њихово здравље и добробит."

Поврх тога, у чланку се тврди да би и транс мушкарци (биолошке жене) такође можда хтели да се подвргну операцији, али да такви случајеви треба да се третирају као мање важни.

"Чак и ако постоје ограничења, може се рећи да никаква морална препрека не стоји на путу да се оправдају субвенције за неке транс жене и транс мушкарце", закључују аутори.

Према подацима са портала wombtransplantuk.org, до сада је успешно спроведено око 100 трансплантација материце, из којих је рођено 50 здравих беба.

image