Свет

Гори североисток Грчке: Пожар у Александруполију ван контроле, грађани спремни за евакуацију

Ватргосна служба је саопштила да је ветар јутрос око седам часова поново ојачао и да се фронт пожара покреће у правцу Лутроа и Агнадије
Гори североисток Грчке: Пожар у Александруполију ван контроле, грађани спремни за евакуацију© Tatiana Bolari/Eurokinissi via AP

Велики пожар у близини Александруполија, главног града округа Еврос у покрајини Тракији на североистоку Грчке, који је избио у суботу у раним јутарњим сатима и увећао се због јаких ветрова који дувају у околини. Већ други дан ватра бесни ван контроле, а нешто даље, у Пефки и Етохорији, ватрена стихија је уништила девет кућа.

Ватргосна служба саопштила је да је ветар јутрос око седам часова поново ојачао и да се фронт пожара покреће у правцу Лутроа и Агнадије, преноси "Прототема".

Ватра је у суботу у подне прешла подручје Егнатија Одос, где је саобраћај рано обустављен и наставила да се креће ка југозападу под утицајем североисточног ветра јачине шест до седам бофора (од 40 до 60 километара на сат).

Грађанима у седам села у региону Еврос, на североистоку Грчке, још јуче је у току дана путем поруке за хитне случајеве јављено да се због шумског пожара припреме за евакуацију.

Од јутрос је, према извештају грчке метеоролошке службе, ветар ојачао у односу на протеклу ноћ и очекује се да ће дувати током целог дана и достићи јачину од седам бофора (између 50 и 61 километара на час).

Са првим дневним светлом полетела су четири авиона и два хеликоптера и почели да гасе пожар, а у припреми су још седам авиона и четири хеликоптера.

"Ватра је током ноћи много пута мењала правац, али надам се да ће данас бити боље", рекао је градоначелник Александруполиса.

Снаге Ватрогасне службе су појачане и сада је на терену укупно 176 ватрогасаца, од којих је 28 стигло из Атине, плус 10 војних пешадијских јединица и 48 ватрогасниг возила.

У разговору за грчки дневник Катимерини представник за штампу ватрогасне бригаде Јанис Артофиос описао је пожар као "дивљи, тежак, јак и агресиван".

Он је између осталог потврдио да је "први пожар у 4.40 почео да гори на агрошумарском простору на подручју Мелије.

"У три сата пала је јака киша са више стотина електричних пражњења. Ветар је био веома јак скоро целога дана, јачине шест до седам бофора са ударима од осам до девет бофора", рекао је Артофиос.

Густи дим који је стигао до града Александруполиса ствара веома озбиљан проблем, због чега је са броја 112 послата порука да становници остану у својим домовима са затвореним вратима и прозорима.

image