Свет

Велики пожар на Тенерифима намерно изазван, полиција истражује случај

Побољшани временски услови помогли су ватрогасцима да напредују током ноћи у гашењу пожара који бесни последњих пет дана
Велики пожар на Тенерифима намерно изазван, полиција истражује случај© Foto Tanjug/AP Photo/Arturo Rodriguez

Регионални председник Канарских острва Фернандо Клавихо рекао је данас да је полиција потврдила да је пожар који бесни на шпанском туристичком острву Тенерифе намерно изазван.

Он је навео да је полиција отворила три линије истраге, али није прецизирао да ли је било хапшења, преноси "Асошиејтед прес".

Бољи временски услови помогли су ватрогасцима да напредују током ноћи у гашењу пожара који бесни последњих пет дана, саопштили су званичници.

"Ноћ је била веома тешка, али захваљујући раду ватрогасаца, резултати су били веома позитивни", рекла је гувернерка Тенерифеа Роса Давиља на конференцији за новинаре.

Давиља је навела да је више од 12.000 људи евакуисано из својих домова од избијања пожара у уторак. Острвске службе за хитне случајеве саопштиле су данас да је изгорело 11.600 хектара борове шуме и шикара.

Пожар, најгори на Тенерифима у последњих неколико деценија, представља претњу за 11 градских области које окружују стрму и кршевиту планинску област, због чега је отежан приступ ватрогасцима.

Службе за хитне случајеве саопштиле су да квалитет ваздуха у 19 градских области није добар и позвале људе да остану у затвореном простору када је то могуће и да носе маске на отвореном.

Ангажовано је више од 400 ватрогасаца и војника, као и 23 хеликоптера и авиона за превоз воде.

Шпанија се припрема за још један топлотни талас који почиње данас и трајаће до четвртка.

Шпанска државна метеоролошка служба саопштила је да ће температуре постепено расти до 40 степени Целзијуса на деловима копна у среду и четвртак.

image