Свет

Директор "Роскосмоса" саопштио узрок пада станице "Луна 25"

Искључивање мотора није се догодило према плану
Директор "Роскосмоса" саопштио узрок пада станице "Луна 25"www.globallookpress.com © Tanjug/Centre for Operation of Space Ground-Based Infrastructure-Roscosmos State Space Corporation via AP

Главни разлог пада међупланетарне аутоматске станице "Луна 25"  је неисправан рад мотора за корекцију, кој је приликом покушаја уређаја да пређе у Месечеву орбиту пред слетање радио дуже него што је било предвиђено, изјавио је директор "Роскосмоса" Јуриј Борисов за телевизијски канал "Русија 24.

"Нажалост, искључивање мотора није се догодило према плану, у складу с циклограмом, тако да је уместо планиране 84 секунде, он одрадио 127 секунде. То је био главни узрок хаварије", каже Борисов.

Како је наведено, цео експеримент је изведен у зони стабилних радио-веза, стручњаци су знали "све о положају брода".

"Ипак, у 14 часова и 57 минута комуникација са уређајем је престала. Покушаји да се комуникација успостави су били неуспешни. Прелиминарни балистички прорачуни су показали да је због ненормалног рада корективног погонског система уређај прешао на отворену лунарну орбиту и, заправо, срушио се на површину Месеца", додао је Борисов.

Чланови посебно формиране комисије за ванредне ситуације већ покушавају да сазнају шта је тачно довело до ванредног стања.

Према речима шефа "Роскосмоса", "непроцењиво искуство слетања на Месец, акумулирано 60-70-их година, практично је изгубљено". "Смена генерација је прекинута", сматра Борисов, али је сигуран да лунарни програм не треба прекидати.

Ракета Сојуз-2.1б лансирана је у свемир 11. августа у 02.10 по московском времену са космодрома Восточни носећи у свемир аутоматску сонду "Луна-25".

Ова летелица је 12. и 14. августа извршила две корекције путање, а у среду, 16. августа, аутоматска сонда је ушла у лунарну орбиту.

Раније је објављено да ће "Луна-25" слати информације о стању својих система у реалном времену на Земљу за време читаве мисије.

Претходна совјетска мисија на Месец, совјетска станица "Луна 24", послата је 1976. године.

Тада је на Земљу донето око 170 грама лунарног тла.

image