Свет

Алис Купер: Транс идеологија је отишла предалеко, нећу да кажем дечаку да обуче хаљину

Ко намеће правила по којима "мајка" постаје "особа која рађа" и да ли се идеологије "друштвеног освешћивања" гурају "одозго", пита се чувени музичар
Алис Купер: Транс идеологија је отишла предалеко, нећу да кажем дечаку да обуче хаљину© Grant Lamos IV/Getty Images

Модерне "воук" или идеологије "друштвеног освешћивања" су отишле предалеко, упозорио је легендарни рокер Алис Купер, који се посебно осврнуо на трансродност и опасности које доноси наметање читаве те приче.

"Разумем да постоје случајеви трансродности, али бојим се да је то такође и хир и да има много људи који тврде да су транс само зато што би им се свидело да то буду", истакао је музичар познат по својим глем рок наступима, у којима се и сам често поигравао са визуелним родним стереотипима.

Сцена је, међутим, једно, а живот сасвим друго, па тако Купер упозорава колико транс идеологије могу да нашкоде најмлађима.

"Сматрам да је погрешно када имате шестогодишње дете које нема појма и само жели да се игра, а ви га збуњујете говорећи му да је дечак, али да би могао да буде и девојчица ако то жели", истакао је Купер у интервјуу за "Стереогам".

И није реч само о малишанима, у опасности од свега овога су, према његовим речима, и тинејџери.

"То је јако збуњујуће за дете. Збуњујуће је чак и за тинејџера. Док још увек покушавају да пронађу свој идентитет неко им каже: 'Можете да будете шта год желите. Можете бити и мачка ако тако хоћете, или да се идентификујете као дрво", истиче Купер.

Све је, каже, отишло до тачке апсурда. И то у толикој мери да се он пита "јесмо ли у роману Курта Вонегута (писца црнохуморних новела)?"

Али да ли се та идеологија "освешћености" намеће "одозго", пита се славни музичар?

"Ко доноси правила? Постоји ли негде у Њујорку зграда у којој људи седе сваки дан и кажу: 'У реду, не можемо сада да кажемо мајка већ морамо да кажемо особа која је родила'. Ко је та особа која доноси оваква правила? Не разумем", ишчуђава се уметник.

Он, каже, не познаје никог ко се слаже са "воук стварима".

"Поштујем људе и то ко су, али нећу да кажем седмогодишњем дечаку: 'Иди обуци хаљину јер си можда девојчица'. Нека неко барем постане сексуално свестан пре него што почне да размишља о томе да ли је дечак или девојчица", упозорио је Купер.

Он је додао да на то питање гледа на "логичан начин".

"Ако имаш ове гениталије, ти си дечак. Ако имаш те гениталије, девојчица си", наглашава он.

Радикална родна идеологија, како наглашава, може да има непредвидиве последице.

"Момак може да уђе у женско купатило у било ком тренутку и само каже, 'данас се осећам као жена'. Неко ће бити силован, а онда ће момак рећи: 'Па, прво сам се тог дана осећао као девојка, али сам се онда осећао као мушкарац'. Где повлачите линију?", упитао је Алис Купер.

image