Свет

Британци "спалили" Лиз Трас (ФОТО)

Фигура је на рамену имала зелену салату која плаче од смеха
Британци "спалили" Лиз Трас (ФОТО)Gettyimages.ru © Hollie Adams

Хиљаде људи гледало је у Еденбриџу како џиновска фигура бивше британске премијерке Лиз Трас гори у "Ноћи ватре" док у рукама држи копију Гинисове књиге рекорда, алузију на њен неславни рекорд премијерке са најкраћим стажом, преноси "Индепенент".

Британци су у кишној ноћи носили бакље, а карикатура Лиз Трас је уз себе имала и копију мини буџета, црвену капицу "Учините Британију поново великом", као и мајицу са слоганом "Ја сам борац, не одустајем" и чек на 115 хиљада фунти, што је износ средстава која се трајно обезбеђују бившим британским премијерима.

Фигура је на рамену имала зелену салату која плаче од смеха, јер је, како се наводи, дугорочнија од мандата бивше премијерке.

Британци такозвану Ноћ ватре обележавају како би прославили дан када је 1605. раскринкана завера католичких побуњеника да 5. новембра 1605. дигну у ваздух протестантског краља Џејмса I и Парлaмент са 36 буради барута.

Паљењем фигура познатих личности, грађани им се подсмевају већ више од двадесет година, а до сада су у пламену, између осталих завршили и Борис Џонсон, Харви Вајнштајн, Доналд Трамп, Кејти Хопкинс, Расел Бренд, Џонатана Рос, обојица Блерових, Кејти Прајс, Вејн Руни, Ленс Армстронг, Ен Робинсон и Садам Хусеин.

Кратку премијеру Лиз Трас иначе су обележили бројни преокрети и хаос.

Њен мини-буџет довео је до пада фунте на историјски најнижи ниво у односу на долар, док су стопе на хипотеке порасле.

Касније се извинила за "грешке" направљене у буџету али се одмах потом десила и нова драма када је њена секретарка унутрашњих послова Суела Браверман дала оставку након што је осетљиве документе послала на њену личну мејл адресу.

image