Свет

И Јапанци да приштеде: Облачите се слојевито и гасите светла

Званичници верују да ће уштедом избећи рестрикције
И Јапанци да приштеде: Облачите се слојевито и гасите светла© Unsplash/Jezael Melgoza

Јапанска влада планира да позове домаћинства и предузећа да штеде електричну енергију када је то могуће, почевши од децембра, пренео је медијски сервис Ен-Ха-Кеј (НХК) наводећи као разлог "непредвидиву" ситуацију са снабдевањем струјом.

Власти у Токију очекују да ће комунална предузећа успети да обезбеде резерве напајања од три одсто, што је минимум потребан за стабилно снабдевање широм земље. Међутим, трошкови набавке течног природног гаса остају високи.

Званичници наводно криве руску војну операцију у Украјини за веће трошкове.

"Влада ће у уторак подржати захтев да домаћинства и предузећа штеде струју између децембра и марта", пренео је емитер напомињући да је сличан захтев упућен и летос, када је са порастом температуре расла и потрошња струје.

Јапански медији цитирају званичнике који су навели да би се, ако сва домаћинства смање потрошњу енергије за један одсто, могло уштедети довољно електричне енергије да се један дан напаја 15.000 продавница.

"Влада ће тражити да се људи слојевито облаче и гасе светла која не користе."

Токио такође верује да би смањење потрошње електричне енергије од један одсто у свим канцеларијама било довољно за напајање око 100.000 домаћинстава и наводно планира да затражи од компанија да смање употребу сијалица и клима уређаја када је то могуће.

Руски течни гас (ЛНГ) чини око 10 одсто јапанског увоза гаса годишње. Ова источноазијска нација драстично је повећала куповину енергената из Москве последњих месеци усред све већег страха од несташице, показују подаци.

image
VV inauguration
banner