Свет

Немачки посланик: Влада Немачке заташкава истрагу о саботажи Северног тока

Не могу да замислим да западне обавештајне службе не знају како је дошло до напада на Северни ток. Иза овога стоје савезници, вероватно Сједињене Државе, каже Штефен Котре
Немачки посланик: Влада Немачке заташкава истрагу о саботажи Северног токаwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Немачка влада ћути о истрази о експлозијама на гасоводима Северни ток 1 и 2, јер се верује да иза саботаже стоје Сједињене Државе, изјавио је посланик Бундестага из партије Алтернатива за Немачку, члан парламентарног одбора за енергетику и заштиту климе Штефен Котре.

"Не могу да замислим да западне обавештајне службе не знају како је дошло до напада на Северни ток. Иза овога стоје савезници, вероватно Сједињене Државе. Специјалне службе Шведске и Данске не желе да сарађују са специјалним службама Немачке", казао је Котре. 

Како је додао, немачка влада омета и не жели да обавести о напретку истраге о саботажи Северног тока.

"Брод немачке морнарице стигао је на место експлозија. Стигао је прекасно и није био добро опремљен, тако да је било мало вероватно да би могли било шта да истраже", објаснио је.

Према његовим речима, немачкој влади је веома корисно то што руски гас више не може да се испоручује, бар у прописаним количинама.

"На штету Немачке, потрошачи треба да напусте јефтин руски гас и уместо тога купују скупи течни гас из САД. Европска унија је пре много година, чак и пре сукоба у Украјини, преговарала са САД о куповини ЛНГ. Северни ток ће поново бити покренут тек када се у Немачкој појави савезна влада која ће бринути о немачким интересима", закључио је посланик.

О истрази експлозија у Северном току

Немачки ТВ канал "ЗДФ" је раније пренео да извори упознати са истрагом саботаже на гасоводима Северни ток 1 и 2 тврде да трагови воде у једном правцу – ка Украјини. 

Док званично, како се наводи, Савезно тужилаштво Немачке наставља истрагу. Касније је заменик представника немачке владе Волфганг Буехнер рекао да је истрага о експлозијама на гасоводима у току, а да влада не жели да спекулише о одговорним за саботажу. 

Према писању "Шпигла", немачки детективи не могу да истражују у Украјини, а од Кијева не може да се очекује подршка. Посезање за потенцијалним правним решењима се избегава, јер би немачке власти тада морале да обелодане све што знају, а то би Украјини дало прилику да прикрије све постојеће трагове и заштити одговорне.

"Њујорк тајмс", "Цајт" и немачки РББ известили су о траговима у Украјини. Убрзо након тога, саветник немачког канцелара Јенс Плотнер разговарао је о наводима са Андрејем Јермаком, једним од најближих повереника Зеленског. Јермак је уверавао да украјинска влада није умешана у заверу и да нико из украјинског безбедносног апарата не зна ко стоји иза ње.

image