Свет

Орбан код Такера Карлсона: САД лажу и не разумеју Русе, трећи светски рат нам куца на врата (ВИДЕО)

"Не можемо да победимо Русе, нећемо убити њиховог лидера, они никада неће одустати, улагаће све више. На крају ће се рачунати чизме на земљи, а ту су Руси далеко јачи", рекао је председник Мађарске познатом америчком новинару

Тврдња америчких медија да "Украјина побеђује у рату" није само неспоразум, већ лаж, рекао је председник Мађарске Виктор Орбан у разговору са америчким новинаром и политичким коментатором Такером Карлсоном.

Орбан је навео да администрација председника САД Џозефа Бајдена погрешно разуме Русију, а да би покушај смене Путина могао да доведе до опасне нестабилности.

"Тешко је разумети Русе, посебно уколико Русију и вас дели океан", рекао је председник Мађарске.

Он је упозорио на потенцијално опасне последице америчке стратегије САД, посебно за земље попут Мађарске које су географски ближе сукобу.

"Немојте погрешно да схватате Русе. Неће се њима смучити Путин, па ће га збацити са власти. Дајте молим вас, па то је смешно", рекао је Орбан.

Председник Мађарске је критиковао потпредседницу САД Камалу Харис због изјаве да би Украјина могла да се придружи НАТО-у, рекавши да је то нереалан предлог који је ескалирао тензије.

Упитан да ли је забринут "да ће га САД сломити", Орбан је истакао да је његова позиција опасна, те "да није омиљени политичар либерала, али да нико није савршен". 

"Либерали су се некада залагали за слободу, али бити европски либерал данас, значи бити непријатељ слободе", сматра Орбан.

Како је додао, није га брига будући да постоје важније вредности које су потребне за одржавање грађанског друштва.

"Постоје неке ствари које су важније од мене и мог ега - породица, држава, Бог. Бити Мађар значи бити веома поносан на то. Волимо своју нацију и државу и поносимо се њоме. То и није баш мејнстрим политичко размишљање западног друштва".

Како је додао, људи у Мађарској су и даље патриотски и хришћански настројени, и то "не на идеолошком нивоу, већ свакодневно, на улици". 

Мађарски приступ је једноставан, објашњава он, "Вашингтон је далеко, Русија и Украјина су близу", напомињући притом да одлуке донете у САД могу имати тренутне последице по његову државу.

Осврћући се на улогу НАТО-а у сукобу у Украјини, Орбан истиче да је "тренутна стратегија лоша и да је морају зауставити".

"Не можемо да победимо Русе, нећемо убити њиховог лидера, они никада неће одустати, улагаће све више. На крају ће се рачунати чизме на земљи, а ту су Руси далеко јачи". 

Орбан је оценио да је "једини излаз" повратак бившег председника САД Доналда Трампа на власт". 

"Позовите Трампа назад. То је једини излаз. Позовите Трампа", рекао је он.

Како је оценио, Трамп је водио најбољу спољну политику у САД у последњих неколико деценија, иако га "можете критиковати из много разлога". 

"Није покренуо никакав нови рат. Лепо се опходио према Северним Корејцима и Русији, чак и према Кинезима. Знате, он је спровео политику која је била најбоља за Блиски исток, Аврамове споразуме. Дакле, водио је веома добру спољну политику", рекао је саговорник Такера Карлсона додајући да "иако је Трамп критикован да није довољно образован како би разумео спољну политику, то није био случај". 

Да је он био председник у тренутку када је почела руска СВО, Руси то не би могли да ураде, сматра Орбан. 

"Трамп је човек који ће спасити свет, а вероватно и људска бића у свету", додао је

Коментаришући чињеницу да америчка влада тренутно оптужује бившег председника, мађарски лидер је рекао да би у Мађарској било незамисливо искоришћавање правосудног система против политичких противника. 

"То су радили комунисти", подсећа он. 

Орбан је закључио да је ситуација у свету веома опасна.

"Свима треба да буде јасно да нам трећи светски рат куца на врата", рекао је председник Мађарске.

image