Србија и Балкан

Такер Карлсон са Вучићем: Сукоб у Украјини штети Европи, а јача све ван ње (ВИДЕО)

Разговор са једним од највећих новинара данашњице је велики изазов за мене, али и изузетна прилика за размену мишљења о бројним темама које оптерећују геополитичку агенду данашњице, истакао је председник Србије

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Будимпешти са познатим америчким политичким коментатором Такером Карлсоном.

"Управо смо се сусрели са председником Србије о коме се говори као о паметном и свесном и некоме ко заговара перспективу коју не можете често да пронађете у САД. Једна од његових тврдњи јесте да је рат у Украјини, рат против Русије који води НАТО, суновратио европску економију. Да уништење гасовода Северни ток које је спровела Бајденова администрација, било директно било путем посредника, убија немачку економију", наводи Карлсон у видеу који је поделио на друштвеној мрежи "Икс" (некадашњи "Твитер"). 

На снимку се види како се познати новинар упознаје са српским министрима и делегацијом у Мађарској, који, како истиче председник Вучић, силно желе да се упознају и фотографишу са њим. 

"Овај рат штети свима у Европи", наставља Карлсон, "са могућим изузетком Русије на дуже стазе, и јача све оне изван ње. Заливске државе, Кина, Турска... заиста видите да се, као одговор на овај рат, свет ресетује. Мало је компликованије од 'Хитлер против Черчила', 'добри против лоших'. 'Демократија!'", истиче Карлсон.

Како наводи након састанка са председником Србије, посреди је огромна прерасподела моћи која се одваја од САД и Запада ка Истоку.

"Све то се догађа управо сада, али је, из неког разлога, веома мали број људи у нашој држави тога свестан", закључује амерички политички коментатор. 

Вучић борави у Будимпешти поводом Дана државности Мађарске и отварања Светског првенства у атлетици.

"Разговор са једним од највећих новинара данашњице Такером Карлсоном, човеком широког образовања и јединствене новинарске смелости. Свакако велики изазов за мене, али и изузетна прилика за размену мишљења о бројним темама које оптерећују геополитичку агенду данашњице", написао је председник Вучић на "Инстаграму". 

Председник Србије се раније данас састао са премијером Мађарске Виктором Орбаном, а у поподневним сатима очекује га билатерални сусрет са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Вучић се јуче састао са мађарском колегиницом Каталин Новак, а у Сентандреји је примио орден Епархије будимске првог реда.

image