Свет

Белгија више неће давати азил мушкарцима-самцима, приоритет су жене и деца

Према подацима Агенције Европске уније за азил, мушки подносиоци захтева за азил чинили су 70 одсто укупног броја захтева у 2021. години
Белгија више неће давати азил мушкарцима-самцима, приоритет су жене и децаGetty © Andreas Rentz

Белгијска влада саопштила је данас да више неће пружати склониште за мушкарце-самце који траже азил, наводећи да приоритет треба да буду породице, жене и деца, услед недовољног капацитета прихватног смештаја.

Државна секретарка за азил Никол де Мур рекла је да се у наредним месецима очекује све већи притисак на прихватне центре, као и да жели да "апсолутно избегне могућност да деца заврше на улици ове зиме", преноси АП.

Према подацима Агенције Европске уније за азил, мушки подносиоци захтева за азил чинили су 70 одсто укупног броја захтева у 2021. години.

Одлуку белгијских власти критиковале су невладине организације које се баве заштитом људских права, али и Савет Европе.

Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић изјавила је да "недостатак смештаја има озбиљне последице по људска права оних који подносе захтев за азил у Белгији".

Она је прошлог децембра позвала власти у Белгији да пруже бољу помоћ тражиоцима азила, након што је више стотина људи спавало на улицама Брисела на ниским температурама.

Директор организације "Амнести интернешенел" у Белгији Филип Хенсманс рекао је да белгијска влада "сахрањује" људска права.

"Мислили смо да смо видели све, али нисмо. Белгијска влада сахрањује људска права тако што обуставља пријем самаца тражилаца азила", рекао је Хенсманс.

Белгија је прошле године примила скоро 37.000 захтева за азил, а у њеним прихватним центрима има места за око 33.500 људи.

Поред тражилаца азила, Белгија пружа помоћ за више од 60.000 Украјинаца који су побегли из своје земље након почетка руске инвазије.

image