Свет

Швеђани разматрају забрану спаљивања Курана: Безбедност земље угрожена

Неопходна је ревизија Закона о јавном реду, поручио шведски министар спољних послова Тобијас Билстром
Швеђани разматрају забрану спаљивања Курана: Безбедност земље угроженаwww.globallookpress.com © Mubashir Hassan/Keystone Press Agency

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром изјавио је данас да би у тој земљи могло доћи до забране спаљивања Курана.

"Када видимо да је безбедност краљевства угрожена не можемо да се уздржимо од увођења одређених мера. Ревизија Закона о јавном реду је неопходна јер је угрожена безбедност земље", поручио је Билстром.

Уколико би дошло до промене закона, то би подразумевало увођење забране за паљење Курана, што тренутно није могуће, преноси шведски јавни сервис СВТ.

"Мислим да већина шведског народа поздравља то што влада веома озбиљно схвата питања која се тичу безбедности краљевине", навео је Билстром.

Са друге стране, лидер Шведских демократа (СД) Џими Акесон тврди да би промена закона могла да угрози право на слободу изражавања.

Он сматра да је шведска влада поклекла под притисцима муслиманског света.

"У овој ситуацији је неприхватљиво чак и разматрање измена закона. То би био уступак услед изнуда и претњи", оценио је Акесон.

image