Свет

Британски "изазивачи" нису дорасли изазову: Како су руске снаге развејале маштарије Запада

Све наде које је Запад полагао у своје тенкове распршене су када се видело да британска борбена возила нису ништа ефикаснија од немачких
Британски "изазивачи" нису дорасли изазову: Како су руске снаге развејале маштарије Запада© Leon Neal/Getty Images

Британски "челенџери" (изазивачи) дефинитивно нису дорасли изазову који су им на фронту у Украјини поставили Руси, а имиџ тенкова за које се очекивало да ће на фронту спржити руске снаге сада је потпуно, и то буквално сажежен, док последње наде да је западно оружје нешто и могло да промени на бојном пољу, нестају у виду дима у коме је ових дана завршио и први уништени тенк који је донирала Велика Британија.

Руси су дакле једну од великих западних узданица претворили у згариште, а све су прилике да ће таквих згаришта бити још доста - будући да "челенџери" не показују борбену ефикасност, па чак ни способност да преживе руску ватру.

Први уништени тенк за Британце је сигурно био попут отрежњујућег шамара, будући да су се месецима раније клели у то да ће ови тенкови сигурно променити игру у корист армије Владимира Зеленског.

Један од оних којима су уста била пуна "супериорности" ових оклопника, свакако је и колумниста "Телеграфа" Хамиш де Бретон-Гордон који се представља као бивши тенкиста, а текстовима који прогнозирају руску катастрофу покушава да се изда и за пророка.

Лажног по свему судећи, будући да је у свим својим предвиђањима до сад апсолутно омануо. 

До сада је, дакле, успео да се идентификује само као пропагандиста.

Да ли је сврха његових сулудих тврдњи о украјинској надмоћности на фронту да смањи нерасположење западних пореских обвезника којима је дојадило да финансирају рат Зеленског и његових газди из НАТО-а или је његово писање припрема за неке нове војне пошиљке Кијеву - још увек није најјасније, али је потпуно очигледно да његове прогнозе везе са реалношћу немају. Уосталом, исто као и "статистика" којом покушава да их поткрепи.

"Путинови деморалисани војни обвезници су потпуно неспремни за ударну акцију која сада погађа њихове линије. Украјинске оклопне формације почињу да се сусрећу са руским снагама у борби и оне ће разбити руске одбрамбене линије", писао је Бретон-Гордон у јуну, не знајући колико ће његове визије смешно звучати већ у септембру.

Јер, нити су Путинови војници деморалисани, нити украјинске "ударне акције" нарочито погађају руске одбрамбене линије. Заправо, ситуација је потпуно другачија, а на сав глас најављивана украјинска контраофанзива у последње време личи на тотални фијаско Запада.

"Украјина ће следити западну идеологију маневарског ратовања у контексту комбинованог наоружања, док ће Руси следити совјетску доктрину, ослањајући се на исцрпљеност противника и бројну надмоћност. Они ће ипак открити да је оклоп западних тенкова далеко отпорнији од меса и костију њихових војника, изгинуће у великом броју и изгубиће", предвиђао је "Телеграфов" колумниста, иначе некада и британски официр.

Колико су апсурдне биле његове визије, најбоље можда сведочи податак да су пре неколико дана за само 24 сата у близини Работина у Запорошком региону, Украјинске оружане снаге изгубиле 140 војника и шест тенкова. 

Хвалио је Гордон-Бретон украјинску агилност и прилагодљивост и критиковао строго руско поштовање наредби, стратегија и планова. Све док се није испоставило да је украјинска прилагодљивост заправо апсолутна хаотчност и раштрканост трупа која и води до потпуног војног дебакла који је на помолу.

"Кијевске снаге показале су се далеко супериорнијим у прихватању комбинованог ратовања. То значи да се тенкови, пешадија, артиљерија и ваздушна снага користе у хармонији за постизање својих циљева. Ефекат је поражавајући. Готово 4.000 руских тенкова је уништено јер нису били адекватно заштићени пешадијом и противваздушном одбраном. Десетине хиљада руских војника је погинуло јер нису били правилно подржани артиљеријом и тенковима", убеђује своје читаоце британски пропагандиста, чије су бројке тачне колико и његове прогнозе о томе како ће западни тенкови поразити Русе.

Очигледно је да Бретон-Гордон има интерес да "билдује" успехе украјинских снага који засад потпуно изостају. Чињеница је, међутим, да се Украјина, упркос свој гвожђурији која је стигла са Запада, једини губитник у овом рату.

То нам је средином августа демонстрирао и немачки "Билд" који је открио како Украјина расипа западну помоћ – да би освојили само једно село, Старомајорско, снаге Владимира Зеленског изгубиле су најмање 31 оклопно возило, укључујући 23 транспортера. Исто тако расипају и људство - довољно је илустративно поменути процену да је Кијев до јула већ изгубио око 60 одсто снага - неки су погинули, а неки рањени.

Западна публика ће, међутим, очигледно прогутати и безочне лажи колумнисте, само да би себе убедила да је на правој страни историје.

Тенкови "челенџер" и "леопард" увелико надмашују арсенал руског тешког оклопног наоружања, уверавао је тако Бретон-Гордон, све док се ових дана није испоставило да "челенџери" горе исто као "леопарди" када се нађу на линији руске ватре. Руси не сумњају ни да ће иста судбина дочекати и америчке "абрамсе".

Британски колумниста хвалио се обученошћу Украјинаца, и поручивао да би било "брже, јефтиније и приближно једнако борбено ефективно" да руске војнике убијају и на теренима за обуку.

Петнастак дана касније, војни аналитичар Скот Ритер поручио је да је НАТО свесно послао Украјинце у смрт, пружајући им неодговарајућу обуку на симулаторима који су предвидели све – осим руског отпора. Тада је, у близини Орехова уништено или на бојном пољу напуштено више од 10 одсто од око стотинак америчких возила "бредли", а више од 2.000 људи је погинуло или рањено. Толико о Бретон-Гордоној прогнози руског "дебакла".

Британац је тада бестидно поредио Путина са Хитлером тврдећи да он доноси погрешне одлуке а да би борба која се одвија у Украјини, могла да уђе у историју "као једна од великих тенковских акција, поред Камбраја, Курска и контранапада Арас". 

"То ће сигурно бити крај илегалне инвазије Москве, а можда и почетак Путиновог краја", тврдио је Бретон-Гордон не знајући, или можда свесно избегавајући да "предвиди" и да ће се његовим маштаријама о поразу Москве испречити реалност осликана у српској изреци - "куд си пош'о бициклом на Русију?".

Јер, узимајући у обзир резултате украјинске контраофанзиве, можда би, да се изразимо речником Бретон-Гордона, заиста било "брже, јефтиније и приближно једнако борбено ефективно" да су Украјинци у свој поход против Руса, уместо тенковима, кренули – на два точка.

image
banner new
banner