Свет

Број погинулих у земљотресу у Мароку повећан на више од 2.800

Према речима спасиоца, у земљотресу су махом срушене традиционалне куће од цигли од блата и због тога је мала шанса да се пронађе још преживелих
Број погинулих у земљотресу у Мароку повећан на више од 2.800© Tanjug/AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Број погинулих у земљотресу који је прошле седмице погодио Мароко повећан је на више од 2.800, а повређено је преко 2.500 људи.

Мароканска државна телевизија објавила је да су досад нађене 2.862 жртве, док су 2.562 особе повређене, пренео је Ројтерс.

Према речима спасиоца, у земљотресу су махом срушене традиционалне куће од цигли од блата и због тога је мала шанса да се пронађе још преживелих.

Ипак, спасиоци и даље трагају за преживелима у рушевинама више од 48 сати након најсмртоноснијег земљотреса у Мароку у последњих шест деценија. У томе им помажу тимови за потрагу из Шпаније, Велике Британије и Катара, док су многи преживели провели трећу ноћ напољу јер су им домови уништени или несигурни.

Власти засад нису изнеле процене о томе колико људи се води као нестало.

Мароко је распоредио војску да помогне у одговору на катастрофу и саопштио да је појачао тимове за потрагу и спасавање, снабдевајући угрожене водом, храном, шаторима и ћебадима. 

Земљотрес јачине 6,8 степени Рихтера погодио је у петак, 18. септембра, марокански планински регион 72 километра југозападно од Маракеша, изазвавши велику штету и разарања.

Ово је то најсмртоноснији земљотрес у Мароку од 1960. године када је погинуло најмање 12.000 људи.

image
VV inauguration
banner